Знате ли зашто се каже „пао с крушке“?

ГС
Знате ли зашто се каже „пао с крушке“?

Ово сигурно знате - за неког ко се понаша глупо, лудо, ко је наиван или смушен, често код нас умију да искористе израз да је "пао са крушке".

И супротно, кад неко хоће да истакне како није глуп, наиван, блесав… он ће рећи како “није пао са крушке”.

Због чега је баш ова воћка “изашла на лош глас” и зашто се не каже на примјер “пао са јабуке” или “пао са вишње”?

О овоме заправо постоји интересантна прича која сеже дубоко у прошлост. А одговор се крије у српском народном вјеровању о биљкама. У књизи “Речник српских народних веровања о биљкама” професор Веселин Чајкановић, чувени домаћи етнолог, филолог и члан Српске краљевске академије забиљежио је да српски народ има јако негативан став према крушци.

У супротности са јабуком, крушка се сматра за зло дрво, за дрво злих демона –  запирао је он.

Доказе за ово налазимо и у народним причама – под крушком се скупљају демони, у њеној крошњи се крију вјештице, а због своје магијске моћи она привлачи разноразне акрепе, па и саму Смрт.

Чајкановић је сматрао да је крушка у прошлости, “у старој религији, извјесно, имала бољи углед и чак уживала извјестан култ”, али да се то временом промијенило и да народ на њу генерално гледа као на “зло дрво”.

Није добропасти с крушке

И ту долазимо до разлога због ког неко ко се понаша неразумно “пада баш са крушке”. Нико разборит и нормалан не би желео да се нађе у њеној крошњи, у друштву демона, вјештица, ђавола… па да онда још падне са ње, зар не?

Слично објашњење даје и познати српски лингвиста Милан Шипка у књизи “Зашто се каже?” који наводи да се израз “пао с крушке” користи у значењу: “збуњен, сметен, смушен”, као и да “нисам (ниси, није итд.) пао с крушке” значи “нисам (ниси, није итд.) луд, будала, глуп, ограничен и сл.”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана