Удбина – Већа од шест европских земаља VIDEO

ELTA TV
Удбина – Већа од шест европских земаља VIDEO

Удбина. Смјештена је на јужном рубу Крбавског поља. Простире се на површини од 683 квадратна километра, и по томе је већа од чак шест европских земаља, поносно кажу у овој Личкој општини. Похвалише се да су већи од Андоре, Монака, Ватикана, Лихтенштајна, Малте и Сан Марина. Ипак на цијелом простору живи тек 1200 становника, на сваки километер по један Србин и Хрват, онако кроз доскочицу збори замјеник начелника општине Милан Узелац којег смо питали како се овдје данас живи, може ли се овдје крај с крајем саставити.

“Удбина је мјесто у централној Лици, на пола пута између Загреба и Сплита, подједнако удаљена од Ријеке и Бањалуке, по двије стотине километара. Ја волим додати да је шест стотина километара удаљена од Беча, Будимпеште и Београда. Географски положај нам је сигурно једна од предности. Он нам је за разлику од многих других Личких средина донио предности у смислу отварања фирми, запошљавања и развоја овог краја” каже Милан Узелац

Политичких проблема нема, вели наш саговорник. Договор је постигнут,. На томе се дуги низ година радило. Овдје је добитна комбинација подјела власти између СДСС-а и ХДЗ-а. Тако, Србима припада, каже Узелац, позиција замјеника начелника општине и предсједавајућег Општинског вијећа.

“Нема ту неке велике филозофије, показало се да је то добитна комбинација како за Србе тако и за  Хрвате на овом простору, којих је овдје, ту  негдје подједнако.” Наш саговорник вели да је могао остати у Србији, али га је повукао зов завичаја, није могао без родне Удбине. Убрзо по повратку се запослио, стекао породицу и данас је овдје, у родном мјесту, на позицији замјеника начелника општине чија су врата, додаје широм отворена свима, и Србима и Хрватима, а он се труди да помогне колико може.

Идемо даље, ријешисмо да прошетамо Удбином. Лијеп је ово крај, просто се не можете љепоте нагледати. Каже нам то наш сљедећи саговорник Слободан Бјелобаба. Предсједник је општинског вијећа овдје у Удбини, стога га упитасмо како данас живе Срби овдје. И поново чујемо причу о пољопривреди и подстицајима из фондова Европске уније.

“Овдје у Хрватској имамо те подстицаје који су заиста фантастични. Ријеч о фондовима Европске уније који даље иду преко наших Министарстава, па се и овдје добија тај новац, добија се стока, механизација. Дакле, ако се нађе неки наш човјек који се опредијелио за пољопривреду, захваљујући подстицајној политици сасвим добро може живјети.” додаје Бјелобаба.

И то је Удбина данас, веле наши саговорници упућујући нас на СКД “Просвјета”, које веле ради пуном паром. Труде се на све могуће начине одржати и на млађе нараштаје обичаје пренијети. У то се и сами увјерисмо, чим отворисмо врата Просвјете. Бијаху спремни запјевати одмах, прикладно одјевени у Личке народне ношње Тако то овдје у “Просвјети” раде, тако чувају традицију и обичаје. Тако је још од Ђоке Опалића па наовамо, каже наша саговорница Татјана Чанковић истичући да је све кренуло прије петнаестак година, да су успјели оформити и најмлађу  групу – популарне Цукрице које смо имали прилику упознати на Преображење у Мутилићу. Пожељесмо ми на крају још једну Личку чути, док су нас добри домаћини из Удбине са специјалитетима гастрономским нудили. На крају, као сто већ рекосмо, лијеп је ово крај просто се љепоте не можете нагледати. Зато Нека нама Удбине, нека нама Лике, нека нама ојкана - љубави велике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана