Убиство Србина под велом тајне 40 година: Детективи за информацију нуде пола милиона долара

ГС
Убиство Србина под велом тајне 40 година: Детективи за информацију нуде пола милиона долара

Радојко Ђорђевић је убијен у Сиднеју прије 40 година, а убица још није пронађен.

Награду од пола милиона долара нуде детективи како би се ријешило убиство Радојка Ђорђевића које није ријешено 40 година. Радојко Ђорђевић, истакнути члан српске заједнице у Сиднеју, пронађен је мртав са ранама од ватреног оружја поред пута Саут Марулан у Марулану 31. јануара 1985. године, преноси НајнЊуз.

Обдукција је показала да је Ђорђевић погођен три пута у врат и грудни кош. Његова супруга је пријавила нестанак 26. јануара 1985. године, пошто се није појавио на догађају у Канбери како је планирано. Сада полиција нуди 500.000 долара за сваку информацију која може да доведе до хапшења убице. „Иако породица није у могућности да буде присутна, изразили су искрену жељу да добију неке одговоре у овом случају“, рекла је вд надзорника детектива Вирџинија Горман.

„Људи сада могу да причају о стварима о којима тада не би причали, можда је ријеч о људима који су сада покојни, али то није важно јер породица треба да зна шта се десило њиховом оцу и мужу. У извјештају мртвозорника је процјењено да је Ђорђевић преминуо између 21.30 сати 24. јануара и 11.00 сати 31. јануара те године. Ђорђевић је био предсједник Слободне српске православне цркве и био је познати члан локалне српске заједнице, што је навело полицију да вјерује да је убиство можда било политички мотивисано.

„Југославија је 1985. године била у процесу распарчавања, било је разних различитих сукоба унутар саме српске заједнице“, рекла је Горман.

„Истраге у то вријеме би указале на то да је било политичких борби за моћ унутар српских организација у том мјесту. Ђорђевић је био истакнути члан те заједнице и постојао је степен сукоба око контроле и руковођења тим организацијама. Такође је био предсједник огранка Либералне партије Олд Тонгаби. Један човјек је ухапшен и оптужен за убиство Ђорђевића 2003. године, али је касније ослобођен. Позивају се сви који имају информацију да се јаве, наводи се у позиву, преноси Мондо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана