Стекић: Србија предњачи у Европи по проценту жена у науци и институтима

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - У Србији око 53 одсто ангажованих у науци чине жене, а оне чине и већину на институтима, где их има чак 60 одсто, изјавила је савјетница за послове међународне сарадње Центра за промоцију науке Катарина Стекић и оцијенила да наша земља по томе предњачи у Европи.

„За овако добре податке можемо да захвалимо управо програмима који се годинама организују у сврху промоције науке, посебно код жена, девојака и девојчица“, рекла је Стекић.

Навела је да се један од тих програма односи на оснивање подкаста са женама који су још доступни на јутјубу, затим програм у коме су представници Центра за науку долазили у школе и са ученицама организовали радионице, све како би их инспирисали да се и оне баве науком, а тренутно је актуелан програм који се фокусира на жене у енергетици.

Говорећи о томе шта би могло да се поправи у овој области, савјетница Центра за промоцију науке рекла је да резултати у технолошком сектору нису тако добри као рецимо у друштвеним или биолошким наукама, гдје су жене заступљене на лидерским позицијама.

„У технолошким наукама и сектору иновација ситуација је неповољнија, па је у области иновација жена само 13 одсто. То би ваљало да се поправи, као и стање у повезивању науке са привредом кроз стартап системе, дакле кроз подршку женама да започну своје бизнисе и да науче да идеје и резултате пренесу у привреду. На томе се још може радити“, истакла је Стекић.

Када је ријеч о актуелним конкурсима из ове области навела је конкурс Лореал-Унеско „За жене у науци“, затим јавни позив Министарства за науку на који жене могу да се пријаве за добијање средстава за одласке на конференције, за објављивање чланака и слично.

Према њеним ријечима, 20. фебруара се расписује јавни позив Центра за промоцију науке за програме промоције и популаризације науке који ће бити још једна прилика за научнице у Србији.

Центар за промоцију науке је јавна институција, коју је 2010.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана