Саудијци опет импресионирају: Пустињско путовање луксузним возом вриједним 53 милиона долара

ГС
Саудијци опет импресионирају: Пустињско путовање луксузним возом вриједним 53 милиона долара

Жељезнице Саудијске Арабије (САР) је државна компанија која има намјеру да путовање пустињом учини много више гламурозним.

Ова компанија је недавно с италијанском компанијом Арсенале склопила уговор вриједан 53,33 милиона долара који се односи на путовање луксузним возом. Саудијска Арабија је широм отворила врата за туристе, желећи да има што већи број туриста.

Много је инвестирала и много ће инвестирати у туризам, а само једна од инвестиција износи чак 500 милијарди долара - колико ће бити потрошено на изградњу пустињског града на сјеверозападу земље.

Путовање луксузним возом

Како су објавили саудијски државни медији, луксузни воз би требао почети прометовати крајем 2025. године. 

Кретаће се широм земље, трасом дугом 1.300 километара, кроз пустињске предјеле. Дизајн воза је инспирисан саудијским стилом и традицијом, имаће 40 луксузних кабина и у току је његова производња. Резервације за путовања би требале бити отворене крајем ове године.

Паоло Барлетта, извршни директор компаније Арсенале, изјавио је да ће се моћи резервисати путовање за једно или максимално два ноћења те да ће капацитет бити 82 путника.

"Производња 'Пустињског сна' је недавно почела у Италији и једва чекамо почетак прометовања нашег првог воза у наредним годинама", казао је Барлетта.

Зеленији избор

Саудијска одлука да уђу на тржиште луксузних возова је услиједила током раста потражње за путовањима брзим и луксузним возовима широм свијета. Велики је број држава које улажу милионе, па чак и милијарде, у нову инфраструктуру усљед потражње за еколошки одрживијим начином путовања.

Примјера ради, амерички предсједник Јое Биден је обећао да ће бити уложено 30 милијарди долара у жељезницу широм Сједињених Америчких Држава. Француска планира уложити 106 милијарди долара у жељезницу до 2040. године.

Саудијски "Пустињски сан" би у саобраћај требао бити пуштен годину дана након воза "Ориент Експрес - Ла Долце Вита" који је резултат сарадње компанија Арсенал и Акор. Ријеч је о возу с 11 вагона чији је дизајн инспирисан периодом Ла Долце Вита из 60-их година. Имаће невјероватно раскошан ентеријер којег ће чинити 12 делуxе кабина, 18 апартмана и ресторан. Овај воз је представљен 2021. и прометоват ће од Лондона до Венеције.

"Путовање возом представља зеленији избор пријевоза, побољшавајући путовања у велике градове, као и у мања мјеста с привлачним локацијама и крајоликом", напоменуо је извршни директор италијанске жељезничке компаније Трениталиа Лиги, преноси Клиc

Инфраструктурне инвестиције

Жељезничка мрежа би се требала протезати цијелом земљом, а њоме ће се кретати возови, и то брзином до 300 километара на сат. Министар за инвестиције Саудијске Арабије Кхалид ал-Фалих је почетком 2022. најавио изградњу 8.000 километара жељезнице. Ова инвестиција је дио настојања ове државе да диверзифицира своју економију, тј. да нафта више не буде једини извор прихода.

Саудијска Арабија планира да у наредних 10 година уложи више од 800 милијарди долара, а како би остварила циљ да до 2030. привуче 70 милиона туриста из цијелог свијета. Међу тим инвестицијама је футуристички град НЕОМ као потпуна нова туристичка дестинација дуж обале Црвеног мора. Овај град се гради у пустињи на сјеверозападу земље. Недавни подаци показују да су се досадашње инвестиције исплатиле.

Према подацима Свјетске туристичке организације (УНWТО), број страних туриста у Саудијској Арабији је прошле године био већи за 56 посто у односу на 2019. као годину пред почетак пандемије коронавируса.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана