Необични називи насеља у РС: Од Тишинe до Доњег Бријања

В. Кулага, С. Тадић
Необични називи насеља у РС: Од Тишинe до Доњег Бријања

Путовања су од памтивијека привлачила становнике ове планете, па су многа непозната мјеста постала дио атласа, а нека су своје мјесто у географији обезбиједила захваљујући не само оном што могу да понуде, него и необичним називима. Своје представнике на тој листи има Република Српска, а друштво јој праве ФБиХ, Србија и Хрватска.

У Херцеговини постоје Скочигрм и Будалице

Готово да нема општине или града од Требиња до Новог Града који међу својим насељима немају неко које привлачи пажњу и буди радозналост захваљујући имену уписаном на картама. У некима од њих данас живи свега десетак становника, па и мање, али и даље "живе" асоцирајући на воће, животиње, тугу, чемер, предмете, занате и осјећања, те луке и потоке.

Најјужнији град РС - Требиње, у загрљају држи насеља која се зову Гола Главица, Коњско, Кучићи, Нецвијеће и Скочигрм. На путу ка сјеверу Српске је Билећа, која у свом саставу има насеља Влахиња и Орах, а по необичним називима мјеста слиједи Љубиње са насељима Жабица, Грабље и Гаћине.

Жабица се налази на обронцима планине/брда Илија и удаљена је 15 километара од Љубиња. Подијељена је на Горњу и Доњу Жабицу, а један од старијих помена овог насеља, према неким подацима, потиче из 15. вијека, у коме се помињу трговци Симо Милутиновић и Рашин Милутиновић.

На територији општине Невесиње је насеље Лакат. Рудо има Будалице и Радожеље, а Вишеград Бабин Поток, Вучине, Пијавице и насеља Ораховићи, Убава и Чешаљ, које се први пут помиње још у 17. вијеку као дом локалних чешљугара.

Вучија Лука, Пјеваловац и Смртићи

Источно Сарајево има Вучију Луку и Близанце, а Рогатица под својим окриљем насеља Вратар, Крвојевићи и Мргудићи. На подручју Сокоца су Вражићи, Јабука, Неправдићи, док Власеница "контролише" насеља Пустоше и Плакаловићи.

На подручју општине Зворник су Гуштери и Економија, послије којих слиједи Бијељина. Међу бројним насељима на територији овог града су и Амајлије, Главичице, Голо Брдо и Крива Бара.

Петрово има насеље које носи назив Калуђерица, на подручју Шамца је Тишина, Дервента има насеља Пјеваловац, Осиња, Црнча и Бунар, а Прњавор Горње и Доње Смртиће, Печенег Илову и Гусак.

Челинац "господари" Кабловима, Бањалука има Дебељаке, а Приједор насеље Зецови, које датира још из средњег вијека и које је интересантно и страним археолозима. Козарска Дубица има Велико и Мало Двориште, а Нови Град своје насеље Ћеле.

На територији БиХ налазе се и многа друга мјеста "примамљивих" назива. Међу њима су Сретнице и Врапчићи код Мостара, те Рајска код Градачца, Завоље код Кључа, Попржена Гора код Какња, те Сузина код Стоца, Туговићи код Тешња и Мракови код Кисељака.

Свињиште, Падеж и Висибабе у Србији

Поријекло назива многих села је тешко докучити, док су нека име добила по легендама које се тичу њиховог настанка, а у Србији и данас покушавају да промијене неке од имена мјеста у којима живе.

Велики број села у Србији има несвакидашња и неуобичајена имена. Тако постоје Палестина, Жбевац, Свињиште, али и Обзир, Дупељево, као и Смрдић. Поријекла њихових назива је тешко докучити, јер су настала из језика какав се говорио прије, а у међувремену многи гласови су се промијенили, ријечи изашле из употребе или измијениле значење, али су се називи мјеста задржали.

Тако многи професори који се баве проучавањем језика и топонима (називима мјеста) истичу да Обрва нема везе са дијелом тијела, већ да је назив настао зато што се ту нешто обрувало, али и да мјесто Падеж, које се налази недалеко од Крушевца, нема везе са граматиком.

Легенда каже да је име настало јер су се у његовим шумама крили хајдуци, од чијих су пушака падали Турци. Жлна је назив добила по жуни, врсти дјетлића, а Бзовик по бзови, односно зови.

На листи насеља са необичним називима у Србији су и Трудељ, који се налази у општини Горњи Милановац. Село је име, према предању, добило због тога што су трудне жене из села доносиле камење за зидање Островице, за вријеме "проклете" Јерине.

Назив села Височка Ржана, код Пирота, упућује на раж, која одлично успијева у овом подручју. Према једној легенди, назив је добило према јаком вјетру који "реже" док дува.

Љубиш је једно од већих златиборских села и родно мјесто чувеног пјесника за дјецу Љубивоја Ршумовића. Несвакидашња имена имају и Мозгово код Алексинца, Доње Бријање код Бојника, односно Лесковца, Висибаба код Пожеге. Ту је и село Смрдић, које је 2005. године промијенило име у Извор.

По симпатичним називима не заостаје ни Хрватска. На њеним картама могу се наћи насеља Бабина Греда, Скакавац, Генералски Стол и Свети Петар у Шуми. Хрватска нуди и многа друга архаична и данас прилично смијешна имена насеља која враћају у нека давна времена. Ту су Горње и Доње Цјепидлаке, Гаћице и Грудњак.

Преглед назива насеља у РС

Општина/град      Насеље

Требиње - Гола Главица, Коњско, Кучићи, Нецвијеће, Скочигрм

Билећа - Влахиња, Орах, Заушје

Љубиње - Жабица, Грабље

Невесиње - Лакат

Рудо - Будалице, Радожеље, Мокронози

Вишеград - Бабин поток, Вучине, Пијавице, Чешаљ, Убава

Источни Стари Град (Источно Сарајево) - Вучија Лука

Рогатица - Вратар, Крвојевићи, Мргудићи, Кукавице

Соколац - Вражићи, Јабука, Неправдићи

Власеница - Пустоше, Плакаловићи

Зворник - Гуштери, Економија

Бијељина - Амајлије, Главичице, Голо Брдо, Крива бара

Петрово - Калуђерица

Шамац - Тишина

Дервента - Пјеваловац, Црнча, Бунар

Прњавор - Смртићи, Печенег Илова, Гусак

Челинац - Каблови

Бањалука - Дебељаци

Приједор - Зецови

Козарска Дубица - Велико и Мало Двориште

Нови Град - Ћеле

 

Кондом и пакао

Претрага "Гугла" показује да чудним и смијешним називима могу да се похвале и бројна друга мјеста широм свијета. На стотине таквих примјера има у САД и Европи. Једно од њих налази се у Аустрији, гдје једно село носи назив "Факинг". Иако су становници тог мјеста покушали да промијене име, гласање је пропало. Схватили су да им доноси новац и представља уносан бизнис. "Факинг" није једино најлуђе име града, мјеста или села у свијету. На листи су насеља која на локалном, али и преведена на српски значе Кондом, Курва, Умри Мушки и Пакао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана