НАТО положио јаје у некадашње Стаљиново гнијездо

Г.С.
НАТО положио јаје у некадашње Стаљиново гнијездо

Војни аеродром Кучово у Албанији кога су некад звали и Стаљиновим градом, након његове реконструкције у коју је уложено око 50 милиона евра, убудуће ће користити и НАТО снаге, а планови да се у овој земљи ускоро успостави и поморска база, требало би овом војном савезу да омогући нову логистичку тачку на мапи Европе, али и да омогући лакшу “контролу” стратешких поморских и копнених путева, односно за евентуалну војну подршку операцијама у ширем простору источног Средоземља и црноморског региона.

Сматрају ово саговорници “Гласа Српске”, након што је 4. марта у Албанији, уз присуство високих војних званичника озваничен рад поменутог аеродрома у Албанији, која је од 2009. године једна од чланица НАТО-а. Према њиховим ријечима, отварање авио-базе Кучова и најављена изградња поморске базе у Драчу дио су великог стратешког плана НАТО-а. Још на великим вјежбама НАТО-а одржаним 2021. и 2023. године провјераван је брзи размјештај америчке војске из континенталног дијела САД на простор Средоземног мора. Убудуће за такве вјежбе Кучова се бити главна база за прихват америчких снага и њихове активности у том региону.

Заоставштина

Оно по чему се ова базу издваја у односу на све у региону јесте постојање подземног склоништа за борбене авионе. Један сличан налази се на аеродрому Слатина укопан у планину Голоеш. Изграђена је 1950-их година када је Албанија била близак сарадник Совјетског савеза. Налази се 85 километара јужно од главног града Тиране и према писању тамошњих медија предвиђена је да се по потреби користи за прихват ловачких авиона из Италије и Грчке који су задужени за заштиту албанског ваздушног простора у оквиру Интегрисаног система противваздушне и противракетне одбране НАТО-а. Такође, италијанска и грчка авијација покривају Црну Гору и Сјеверну Македонију и обје земље као и Албанија обавезне су да имају базу у коју могу да слете савезнички ловци.

У вријеме када је база завршена 1955. године односи Београда и Москве су ишли у смјеру побољшања. Албанско руководство почетком шездесетих година прошлог вијека, разочарано дестаљинизацијом СССР-а, окренуло се Кини. У Кучово су достављени кинески ловци и отворен је технички ремонтни завод за одржавање свих летјелица албанске авијације. У вријеме побуне 1997. године цивили су ушли у базу и ломили дијелове авиона и покрали све што се дало однијети.

Послије тих догађаја база је постала складиште на отвореном за старе кинеске ловце који су прикупљени са свих аеродрома. Након што се Албанија окренула ка НАТО-у почели су радови у тој бази и она је добила нови контролни торањ, поправљена је писта, као и остале површине аеродрома. Сада је то савремена база са двије полетно-слетне стазе дужине 2.853 и 2.500 метара. Отварање ове авио-базе Кучова и најављена изградња поморске базе у Драчу дио су великог стратешког плана НАТО-а. Ова два објекта у Албанији заправо су замишљени као главна брана руској авијацији и морнарици у овом дијелу свијета. Сматра ово војни аналитичар Бориша Мандић, наводећи да то што база неће бити у власништву Албаније, већ самог НАТО-а не чуди, јер Алијанса има политику кукавице, птице која полаже јаја у туђе гнијездо.

Коридори

Мандић каже да је њено отварање врло узнемирујуће јер, како је појаснио, нико разуман на Балкану, ко зна како смо прошли у историји, не воли да му у комшилуку буде јака америчка и НАТО снага у виду авијације. Додаје да је поента отварања нове базе у Албанији у томе да се направи мрежа аеродрома Алијансе у овом дијелу Европе.

- Кучова је аеродром југоисточно од Тиране, онда иде Петровец - Скопље, затим Голубовци код Подгорице и Дубрава - Тузла. То ће бити нова мрежа истурених аеродрома за пребацивање стратегијске авијације НАТО-а. То је део ширег плана њихових стратега, да имају мрежу аеродрома који су функционални и добро позиционирани. Имају и повољне метео-услове, имају комплетну инфраструктуру да их сутра запоседну. Важно питање је фактор време, транспорт јединица не трпи одлагање, све мора да се пребаци брзо, једноставно и ефикасно, са транспортним авионима. Такође, на ово се може гледати и из стратегијског и геополитичког угла. На овај начин се обезбеђује и линија Авијано, Катанија - Сицилија, Кучово - Албанија и наравно, Инџирлик - турска база. То је једна стратегијска линија све у заштити енергената из Средње Азије који иду према западу, односно према Италији. Све се гради да би се обезбедили енергенти, не због људских права и демократије. Предвиђа се огромна магистрала из Средње Азије, нафта, гас, да дође до Италије што пре - каже Мандић.

Појашњава да у базу Кучова могу слетјети три ловачка пука, што је око 70 авиона, плус остала логистика, а о транспортним авионима, каже, да не говоримо. Моћна авио-база, њени огромни капацитети, заправо су НАТО одскочна даска, јер је Алијанси, како је истакао, најважнија друга стратегија.

Према његовом мишљењу, све се обнавља и гради да се што више ојача фронт према Русији, да се смањи утицај руске политике, руског присуства и на Балкану и у овом дијелу Европе.

- Сад је то највиши ниво. Та база Кучова и чувена лука у Драчу која се спрема биће главне бране руској морнарици. То је штит за Отранска врата - убијеђен је Мандић, додајући да је Албанија геополитички важна земља, јер је она својеврсна капија у Средоземно море.

Велика Албанија

Слично мишљење дијели и војни експерт и пензионисани пуковник Војске Србије Сретен Егерић. Става је да Албанија на овај начин покушава задовољити и остварити неке од својих стратешких циљева - стварање велике Албаније, под НАТО кишобраном.

– То је моја процена, за коју сматрам да није далеко од истине. Отварање ових војних база сад њима улива сигурност да су они битан фактор на Балкану. Када је у питању НАТО, аеродром Кучова је за њих битан јер се преко њега може обезбедити потпуна контрола Отранских врата и Средоземног мора. Иако на прву не делује тако он се налази близу и Босфорског мореуза, што значи да се на тај начин може контролисати и улаз у Црно море. Кучова се наиме налази довољно близу, али и далеко од  Црног мора, а што значи од Русије - наводи Егерић за “Глас Српске”.    

Када је у питању планирано претварање и дијела луке Драч у војнопоморску базу за потребе НАТО савеза, изражава скепсу да ће то бити и технички изводљиво, јер је албанска обала у том дијелу пјесковита и плитка. 

Мишљења је да ће се двије стране највјероватније договорити да обнове поморску базу код Валоне, која је такође некада била војна лука бившег Совјетског савеза.

Преко пута залива Валоне налази се острво Сазан, на ком се налазила у то вријеме модерна војна база за потребе совјетских подморница. Тамо још увек постоје уређени прилази за подморнице - каже Егерић.

Војни аналитичар Владе Радуловић указује да ова прича о изградњи НАТО база у Албанији није од јуче те да се ради о финализацији раније постигнутих договора.

- На овај начин се Албанија претвара у једну значајну логистичку тачку на мапи Европе, јер ће отварање аеродрома Кучова, али и поморске базе, омогућити прихват НАТО авиона и бродова који се налазе у Јадрану, односно Средоземљу. Наравно, никако не би требало заборавити поменути да Албанија има значајан географски положај. Она се наслања на Северну Македонију и Бугарску што НАТО савезу обезбеђује један коридор према Црном мору, али и учвршћује досадашњи положај ове алијансе на просторима западног Балкана, поготово ако знамо да у Северној Македонији постоји значајан војни полигон за НАТО обуку - каже Радуловић за “Глас Српске”. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана