Каран: Вирус оставља ужасне промјене на људском тијелу

Небојша Томашевић
Каран: Вирус оставља ужасне промјене на људском тијелу

БАЊАЛУКА - Обдукције преминулих код којих је потврђено присуство короне требало би радити како би се овај вирус боље упознао и сагледале све штетне посљедице које он оставља иза себе, сматра директор Завода за судску медицину Републике Српске специјалиста судске медицине Жељко Каран.

Истиче да је због такве праксе и препорука много тога до сада пропуштено у проучавању вируса, а у правосуђу могу настати проблеми.

Овај стручњак каже да се и поред “одређених препорука” не боји  да у доба пандемије ради обдукције за судске поступке и тужилаштва за разлику од његових колега у ФБиХ.

- Леш не говори, нити дише, нити кашље и кише,  те ако се испоштују све процедуре и заштитне мјере нема опасности од  заразе. Тврдим да је готово немогуће заразити се током обдукције. Ако комбинезон, маске, визири, наочале и друга заштитна опрема штити љекаре од живих пацијената не видим разлог да не штити од мртвих. Вируси из леша не искачу као кокице  - казао је Каран.

Додао је да имамо ситуацију гдје са  једне стране постоји препорука да се не раде обдукције у доба короне, а  у пракси видимо да их у свијету све чешће раде.

- Потврду тога можемо пронаћи у штампи гдје често читамо  наслове “Шта је показала обдукција ковид заражених” - рекао је Каран.

Појаснио је да у Заводу за судску медицину не раде клиничке обдукције како би се утврдио узрок смрти неког ко је заражен, али је кроз досадашњи рад имао прилику да види шта вирус корона може да уради људском организму.

- Код  особа које су биле заражене короном и код којих се вирус раширио у организму настале су многе штетне промјене. Када расијечете плућа код таквих људи видите да су тотално пропала и да ни нашта не личе. Осим тога на први поглед се уочавају оштећења на бубрезима као и коагулација, односно стварање угрушака. То су ужасне промјене  - рекао је Каран.

Према његовим ријечима посљедњих дана радио је обдукције неколико лешева људи за које је  потврђено да су били позитивни на вирус корона.

- Код таквих случајева поред утврђивања оног што нам је битно,  примарног узрока смрти, узимао сам узорке ткива за каснију анализу. То ћемо накнадно проучавати. Међутим, оно што се током обдукције могло установити на први поглед су по правилу већа и мања оштећења плућа која су различита од случаја до случаја. Видљиве су макроморфолошке промјене на бубрезима и тромбозе - рекао је Каран.

Додао је да поменуте промјене због своје тежине и специфичности веома лако могу да “однесу” пацијента.

Каран је појаснио да често кад добије захтјев за обдукцију нема податке да ли је преминула особа била заражена или није.

- На примјер када се ради обдукција неког ко је доживио саобраћајну несрећу и није био у болници не можемо знати је ли био заражен. Приступамо обдукцији као и у сваком сваки другом случају уз мјере заштите. Припрема није ништа другачија него у другим случајевима - рекао је Каран.

Напоменуо је  да се обдукције не раде одмах и да од момента смрти прође од 24 до 48 часова што је  довољно да се смањи могућност заразе.

- Познато је да вирус преживљава само у живим ћелијама људског организма - појаснио је Каран.

Истакао је да чињенице да патолози у ФБиХ одбијају да раде обдукције због вируса корона у судским поступцима може настати проблем.

- Замислите ситуацију да се не утврди узрок смрти неког ко је настрадао у саобраћајној несрећи. Сваки адвокат на суду ће прво питати шта је овдје непосредни узрок смрти. Одговор ће бити не знамо и онда настаје проблем. Ако неке ствари остану неутврђене онда то оставља простор за разне манипулације - рекао је Каран.

Истакао је да се ипак не може предвидјети да ли ће поменуте ствари довести до проблема и каквих у судским поступцима.

Према његовим ријечима у посљедње вријеме све чешће добијају захтјеве за обдукцију од стране надлежних у ФБиХ.

-  Добро смо опремљени и имамо максималну заштиту тако да такве захтјеве од њих,  али и тужилаштава у РС можемо да обављамо веома успјешно и сигурно. Завод у ово вријеме пандемије ради. Судови, тужилаштва немају проблем и застој када је у питању наш рад  - казао је Каран.

Према његовим ријечима  није имао захтјеве за обдукцију  преминулих од вируса корона како би се утврдио узрок смрти. Нагласио је да у правилу то и није њихов посао, али могу да га раде.

- Поступамо по захтјеву надлежних органа, односно тужилаштава. Ако је неко умро у болници то је надлежност клиничке патологије - рекао је Каран.

Трошкови обдукција у судским поступцима у Републици Српској правосудне институције се не плаћају јер Завод за судску медицину послује преко трезора и покрива се из буџета.

- Наше фактуре за обдукције, списе те ДНК анализе које коштају “ђаво и по” су нула марака за правосудне институције у РС. Нико не може казати да не могу радити обдукције јер су скупе. Из буџета добијамо новац за све наше потребе и тренутно послујемо позитивно без губитака и све обавезе уредно и редовно измирујемо - рекао је Каран.

За разлику од судских вјештачења, обдукција на приватни захтјев кошта 750 марака у што је урачуната и пратећа документација, записник и фотографије. Каран је истакао да у Заводу ипак не раде обдукције на приватни захтјев ако се сумња да је нечија смрт наступила под неразјашњеним околностима.

- Тамо гдје постоји сумња у узрок смрти, људе који траже обдукцију шаљемо да оду у тужилаштво испричају своју причу. Када тужилаштво  изда наредбу онда можемо да радимо. Обдукција на приватни захтјев не мора бити прихваћена као доказ на суду - нагласио је Каран.

Токсикологија

Завод за судску медицину РС ускоро би требало да добије и токсиколошку лабораторију.

- У тој лабораторији моћи ћемо да утврђујемо присуство наркотика, алкохола и других супстанци у организму. Такође, из мртвог тијела ћемо моћи узимати узорке и анализирати их. Тако ћемо имати заокружену цјелину и у Заводу моћи радити скоро све. Тренутно имамо све апарате за обдукцију, рендген, опрему за комплетну  антрополошку анализу када се истражују скелетни остаци. У нашој ДНК лабораторији можемо процесуирати апсолутно све биолошке узорке  - тврди Жељко Каран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана