Парламентарни избори у Црној Гори: Бирачи између просрпских и етно-црногорских снага

Г.С.
Парламентарни избори у Црној Гори: Бирачи између просрпских и етно-црногорских снага

ПОДГОРИЦА - Шест коалиција и шест политичких партија бориће се данас за наклоност бирача, а самим тим и за власт у Црној Гори.

Избори би могли бити неизвјеснији у односу на претходне, процјена је аналитичара базирана на анкетама јавног мњења, а превагу би могле да однесу мање грађанске странке.

Ово су 11. избори од увођења вишепартијског система у Црној Гори, а пети након стицања независности. Кампања је углавном протекла у мирној атмосфери у односу на претходне изборе, опозиционе партије се међусобне не нападају, а у финишу кампање главне поруке стижу од највиших државних званичника и црквених великодостојника Српске православне цркве (СПЦ), која је први пут активно укључена у предизборну кампању. Због короне, кампања је доминантно вођена путем друштвених мрежа.

Демократска партија социјалиста наступа у коалицији са Либералном партијом, а листу под називом “Одлучно за Црну Гору! ДПС - Мило Ђукановић” предводи замјеник предсједника странке Душко Марковић.

У коалицији “За будућност Црне Горе” су Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Радничка партија, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и нестраначке личности. Носилац листе је широј јавности до сада непознати професор Машинског факултета Здравко Кривокапић, а лидер ДФ-а Андрија Мандић је посљедњи на листи како би показао да их не занимају функције већ смјена власти.

Албанске странке наступају одвојено. Први пут и Хрвати наступају у двије колоне. Хрватска грађанска иницијатива предала је листу “ХГИ. Свим срцем за Црну Гору!”, на чијем је челу предсједник странке Адријан Вуксановић.

На изборима учествује и Хрватска реформска странка, а носилац листе је директор Аеродрома Тиват Радован Марић.

Према црногорским законима, принципом позитивне дискриминације мањине имају мањи цензус за улазак у парламент.

Црногорко друштво је у изборе ушло дубоко подијељено, а додатној поларизацији допринијела је криза у вези са Законом о слободи вјероисповијести. Кључни актери избора током кампање нису понудили рјешења нагомиланих проблема.

Владајући ДПС кампању је базирао на заштити државе од великосрпског национализма. Два дана уочи избора носилац листе Душко Марковић је послао је најјачу поруку - саопштио је ће све истрпјети до 30. августа, али да ће након тога свештеници морати да се врате у манастире, а да ће оне који проклињу Црну Гору и желе да је сахране вратити њиховим кућама одакле су дошли.

Већи дио опозиције окренут је углавном просрпским бирачима, иако коалиција око Демократске Црне Горе, коју предводи Алекса Бечић, покушава да се наметне као помиритељ Срба и Црногораца, односно најављује да ће радити на сузбијању подјела и обећава европски квалитет живота. Лидер коалиције око ДФ-а Здравко Кривокапић најављује одбрану имовине СПЦ и обећава бољу будућност грађана Црне Горе.

- Ово је тренутак за бити или не бити, сад или никад, јер није у питању Здравко Кривокапић, ни било који други грађанин Црне Горе, већ наша Црква и вјера, а онај ко се усудио да удари на светиње, тај мора да оде у прошлост… 30. августа је избор јасан - вјера или паре - казао је лидер коалиције “За будућност Црне Горе” Кривокапић.

Полиција, како је саопштено, располаже оперативним подацима да “појединци и групе планирају изазивање инцидената и немира” 30. августа.

Ђукановић

Црногорски предсједник и предсједник Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, који је врло активан у кампањи, изјавио је да је опозициона антицрногорска коалиција састављена у Београду и да је јасно да не желе добро Црној Гори.

- То ваљда не треба доказивати... То се коначно и не скрива. То не скривају ни они, то не скрива ни Београд, који се труди да им на све могуће начине помогне - рекао је он током једног предизборног скупа.

 

Афере

Предизборну кампању обиљежило је неколико афера - “Можура” у вези са изградњом вјетроелектрана код Улциња, пројекат који је истраживала убијена малтешка новинарка Дафне Каруана Галиција, и оптужбама за корупцију на рачун врха власти. 

Друга је снимак о запошљавању у војсци, за које је наводно потребно да се гласа за владајући ДПС, и који су објавили подгорички медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана