Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Birači između prosrpskih i etno-crnogorskih snaga

G.S.
Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: Birači između prosrpskih i etno-crnogorskih snaga

PODGORICA - Šest koalicija i šest političkih partija boriće se danas za naklonost birača, a samim tim i za vlast u Crnoj Gori.

Izbori bi mogli biti neizvjesniji u odnosu na prethodne, procjena je analitičara bazirana na anketama javnog mnjenja, a prevagu bi mogle da odnesu manje građanske stranke.

Ovo su 11. izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Kampanja je uglavnom protekla u mirnoj atmosferi u odnosu na prethodne izbore, opozicione partije se međusobne ne napadaju, a u finišu kampanje glavne poruke stižu od najviših državnih zvaničnika i crkvenih velikodostojnika Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je prvi put aktivno uključena u predizbornu kampanju. Zbog korone, kampanja je dominantno vođena putem društvenih mreža.

Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović” predvodi zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

U koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti. Nosilac liste je široj javnosti do sada nepoznati profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, a lider DF-a Andrija Mandić je posljednji na listi kako bi pokazao da ih ne zanimaju funkcije već smjena vlasti.

Albanske stranke nastupaju odvojeno. Prvi put i Hrvati nastupaju u dvije kolone. Hrvatska građanska inicijativa predala je listu “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!”, na čijem je čelu predsjednik stranke Adrijan Vuksanović.

Na izborima učestvuje i Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Prema crnogorskim zakonima, principom pozitivne diskriminacije manjine imaju manji cenzus za ulazak u parlament.

Crnogorko društvo je u izbore ušlo duboko podijeljeno, a dodatnoj polarizaciji doprinijela je kriza u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Ključni akteri izbora tokom kampanje nisu ponudili rješenja nagomilanih problema.

Vladajući DPS kampanju je bazirao na zaštiti države od velikosrpskog nacionalizma. Dva dana uoči izbora nosilac liste Duško Marković je poslao je najjaču poruku - saopštio je će sve istrpjeti do 30. avgusta, ali da će nakon toga sveštenici morati da se vrate u manastire, a da će one koji proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane vratiti njihovim kućama odakle su došli.

Veći dio opozicije okrenut je uglavnom prosrpskim biračima, iako koalicija oko Demokratske Crne Gore, koju predvodi Aleksa Bečić, pokušava da se nametne kao pomiritelj Srba i Crnogoraca, odnosno najavljuje da će raditi na suzbijanju podjela i obećava evropski kvalitet života. Lider koalicije oko DF-a Zdravko Krivokapić najavljuje odbranu imovine SPC i obećava bolju budućnost građana Crne Gore.

- Ovo je trenutak za biti ili ne biti, sad ili nikad, jer nije u pitanju Zdravko Krivokapić, ni bilo koji drugi građanin Crne Gore, već naša Crkva i vjera, a onaj ko se usudio da udari na svetinje, taj mora da ode u prošlost… 30. avgusta je izbor jasan - vjera ili pare - kazao je lider koalicije “Za budućnost Crne Gore” Krivokapić.

Policija, kako je saopšteno, raspolaže operativnim podacima da “pojedinci i grupe planiraju izazivanje incidenata i nemira” 30. avgusta.

Đukanović

Crnogorski predsjednik i predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, koji je vrlo aktivan u kampanji, izjavio je da je opoziciona anticrnogorska koalicija sastavljena u Beogradu i da je jasno da ne žele dobro Crnoj Gori.

- To valjda ne treba dokazivati... To se konačno i ne skriva. To ne skrivaju ni oni, to ne skriva ni Beograd, koji se trudi da im na sve moguće načine pomogne - rekao je on tokom jednog predizbornog skupa.

 

Afere

Predizbornu kampanju obilježilo je nekoliko afera - “Možura” u vezi sa izgradnjom vjetroelektrana kod Ulcinja, projekat koji je istraživala ubijena malteška novinarka Dafne Karuana Galicija, i optužbama za korupciju na račun vrha vlasti. 

Druga je snimak o zapošljavanju u vojsci, za koje je navodno potrebno da se glasa za vladajući DPS, i koji su objavili podgorički mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana