Чернобиљски вукови развили отпорност на рак

Срна
Foto: Јаху Њуз

МОСКВА - Вукови у зони некадашње нуклеарке у Чернобиљу у Украјини развили су отпорност на оболијевање од рака, а научници се надају да ће то помоћи у борби против ове болести код људи.

Биолози са Универзитета Принстон утврдили су да су вукови изложени радијацији од 11 милирема, што изазива рак, и то дневно цијелог живота.

Поређења ради, стандардни рендген плућа излаже цијело тијело радијацији од један до два милирема.

Научници су поставили радио-огрлице на вукове у забрањеној зони око Чернобиља како би пратили њихово кретање и детаљно измјерили радијацију којој су изложени.

Научници су, такође, узели узорке крви да виде како тијела вукова одговарају на радијацију.

Студија је открила да је разлог зашто ове животиње напредују у радиоактивној зони тај што је дио њихових генетских информација отпоран на повећан ризик од болести и њихов имуни систем постаје сличан онима код пацијената са раком који су подвргнути терапији зрачењем.

Научници кажу да се тијела паса и вукова боре против рака на исти начин као и људско тијело. Истраживање може да идентификује заштитне мутације које могу повећати шансе преживљавања рака код људи.

Нуклеарни реактор експлодирао је 1986. у електрани у Чернобиљу у Украјини, око 100 километара сјеверно од Кијева. Експлозија је ослободила 400 пута више радијације него атомска бомба бачена на Хирошиму у Јапану током Другог свјетског рата, а више од 100.000 људи је евакуисано из града.

У три деценије од несреће, Чернобиљ је остао напуштен. Локалне дивље животиње су “окупирале” већи дио подручја. Густина популације вукова у забрањеној зони, која се сматра несигурном за живот људи, процјењује се да је седам пута већа него у околним резерватима, преноси “Раша тудеј”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана