Будите се непосредно прије оглашавања аларма? Научници тврде да постоји објашњење

ГС
Foto: Илустрација/Пекселс

Чак и ако сте од оних који воле спавати те се ујутро тешко буде, сигурно вам се бар једном десило да сте се пробудили непосредно прије него је зазвонио ваш аларм. Иако све изгледа као случајност, научници сматрају да се иза овог феномена крије објашњење.

Прилично је изненађујуће да наша тијела имају осјећај за вријеме док спавамо - но, према научницима, то није немогуће.

Нашим тијелом управља сплет живаца познат као супрахијазматска језгра, која се налазе у средини мозга.

Живци играју виталну улогу јер контролишу наш крвни притисак, тјелесну температуру и, што је важно код разоткривања ове мистерије, наш осјећај за вријеме, преноси Лед Библ.

Супрахијазматска језгра у стању су одлучити када се осјећате поспано, а када сте потпуно 'наспавани', тако да сада знате и кога можете окривити када се осјећате поспаним чак и након што сте свом организму пружили осам сати сна протекле ноћи.

Тјелесни сат сваке особе реагује на рутину, постаје учинковитији када одлазите у кревет у исто вријеме сваке вечери и будите се у исто вријеме ујутро. Важну улогу у свему игра и протеин који се зове ПЕР, а који регулише циклус спавања и будности.

Ниво протеина расте и пада током дана. Врхунац је навече, док је најнижи током ноћи. У међувремену, низак ниво овог протеина довешће до ниског крвног притиска, што нас чини да се осјећамо "омамљено" и спремно за спавање.

Научници истичу да ако се придржавате досљедног распореда спавања, ваше тијело ће се научити прилагодити и повећати ваше разине ПЕР-а непосредно прије него што се аларм треба огласити.

То повећање обично се догађа око сат времена прије него се аларм огласи, док се упоредо ослобађамо хормона стреса.

И док нам је сада вјероватно јасније зашто се будимо прије оглашавања аларма, онима који муче муку с тим како заспати, можда ће послужити војничка метода спавања.

Ријеч је о методи која се први пут спомиње 1981. године у књизи " Relax and Win: Championship Performance" Лојда Винтера, а подразумијева то да умирите тијело и постепено се опуштате.

Циљ је да редом 'гасите' сваки дио тијела од главе до пете, почевши од опуштања мишића на челу, очију, образа, вилице, те рамена, руку и грудног коша. Потребно се фокусирати на дисање, а затим опустити и ваш стомак, бутине, кољена и стопала. Наравно, уз тијело, важно је и "ослободити" ум од било које врсте стреса, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана