Рим поздравио прву жену саобраћајца која стоји на “подијуму”

Танјуг
Foto: Википедија

РИМ- Римљани су са радошћу дочекали повратак саобраћајног полицајца са традиционалним бијелим рукавицама који стоји на “подијуму” Трга Венеција (Пиажа Венезиа) и усмјерава возила која долазе из три правца.

Поздравили су и својеврстан радикалан заокрет, пошто је ове недеље на том месту дебитовала Кристина Корбучи, прва жена контролор саобраћаја која је икада стајала на тој платформи, пише британски Гардијан.

“Мислим да је фантастично и да је крајње време. Надам се да је добро плаћена”, рекла је Ђулијана Кацароли док је јуче гледала како саобраћајни полицајци мијењају смјену.

Кацароли је повратак легендарних “виђили” (саобраћајних службеника), који су симбол италијанске престонице колико и Колосеум, описала као “подсјетник на лијепа времена”.

Платформа је први пут уведена крајем 20-их година прошлог вијека као начин да контролори саобраћаја постану видљивији, док истовремено усмјеравају саобраћај на обично хаотичном тргу.

Тада су постоље израђивали од дрвета и полицајци су га на почетку смјене носили на трг.

У данашње вријеме, платформа се издиже из калдрме притиском на прекидач, и око шест или седам саобраћајних полицајаца у смјенама излази на “подијум”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана