Rim pozdravio prvu ženu saobraćajca koja stoji na “podijumu”

Tanjug
Foto: Vikipedija

RIM- Rimljani su sa radošću dočekali povratak saobraćajnog policajca sa tradicionalnim bijelim rukavicama koji stoji na “podijumu” Trga Venecija (Piaža Venezia) i usmjerava vozila koja dolaze iz tri pravca.

Pozdravili su i svojevrstan radikalan zaokret, pošto je ove nedelje na tom mestu debitovala Kristina Korbuči, prva žena kontrolor saobraćaja koja je ikada stajala na toj platformi, piše britanski Gardijan.

“Mislim da je fantastično i da je krajnje vreme. Nadam se da je dobro plaćena”, rekla je Đulijana Kacaroli dok je juče gledala kako saobraćajni policajci mijenjaju smjenu.

Kacaroli je povratak legendarnih “viđili” (saobraćajnih službenika), koji su simbol italijanske prestonice koliko i Koloseum, opisala kao “podsjetnik na lijepa vremena”.

Platforma je prvi put uvedena krajem 20-ih godina prošlog vijeka kao način da kontrolori saobraćaja postanu vidljiviji, dok istovremeno usmjeravaju saobraćaj na obično haotičnom trgu.

Tada su postolje izrađivali od drveta i policajci su ga na početku smjene nosili na trg.

U današnje vrijeme, platforma se izdiže iz kaldrme pritiskom na prekidač, i oko šest ili sedam saobraćajnih policajaca u smjenama izlazi na “podijum”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana