Тањуг у Паризу: Французи уморни од ковида

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ПАРИЗ - Велики пораст броја обољелих од корона вируса у Француској и рекордне бројке хоспитализованих пацијената нису зауставиле живот у Паризу, један број туриста није одустао од посјете граду свјетлости, обиђу његове знаменитости и прошетају чувеним Јелисејским пољима... али нема, уобичајене велике гужве.

За улазак у париске бутике, продавнице, ресторане и културне институције неопходна је санитарна пропусница за грађане Француске, док је за туристе довољан ПЦР тест не старији од 48 сати. У баровима и кафићима сада је забрањено стајање за шанком, већ је обавезно искључиво седење за столом. Ношење маски је обавезно и на отвореном, а у случају непоштовања ове мјере запрећена је казна од 135 евра, али примјетан је одређени број грађана, који упркос предвиђеним строгим новчаним казнама, не носе заштитне маске.

Занимљиво је да је у Паризу знатно теже дуже времена носити маску на отвореном него, на примјер у Београду, јер због специфично високог процента влажности ваздуха у француској престоници маска изнутра, на дијелу окренутом ка лицу, брзо буде потпуно влажна. Извјештач Тањуга нешто послије 22 сата на Јелисејским пољима срео тек понеког пролазника, а рекордни број заражених такође је утицао на то да је париски метро сада постао заиста савршен начин транспорта по француској престоници. Наиме око 19-20 часова у вагонима ћете затећи тек пар путника, а метро циркулише на сваких један минут.

Истини за вољу, ни у разним деловима дана, укључујући и јутарње и вечерње шпицеве, не виђају се неки већи саобраћајни застоји, што је такође био ретко виђан призор раније поготово у квартовима попут Шатлеа, Улице Риволи, Трга Бастиља и Јелисејских поља. Саговорници Тањуга кажу да је ситуација тужна и да је живот са бројним рестриктивним мерама, између куће, посла и школе, компликован. ''То предуго траје, има много људи који су погођени (ковидом), а држава не чини ништа да се ситуација побољша. Присиљавањем да се вакцинишемо неће нам помоћи ни у чему'''', каже млада Парижанка Шукаина за Тањуг. Она наводи да је до сада примила једну дозу вакцине и да је пребољела ковид, тако да не мисли да ће се поново вакцинисати.

''Вакцина нам није помогла да се не заразимо ковидом, тако да то сматрам бескорисним. Цијела моја породица је имала ковид, а сви су вакцинисани, тако да је то доста проблематично'', додаје она Једна бака која је Јелисејским пољима шетала са својом унуком каже да ситуација није добра и да је неопходно наћи рјешење. На опаску да су дјеца у Србији била на удару пандемије зато што нису могла нормално да иду у школу и образују се, она каже да је слична ситуација и у Француској. Никола сматра да је нови свјетски поредак скоро добио партију, ''успоставивши дигиталну диктатуру''. Овај старији Парижанин. сматра и ''''да ћемо ускоро сви бити бројке, баш као у филму 1984. ''''. На питање где је то Француска држава погрешила па је дошло до оваквог ширења пандемије, Никола каже да нема грешке и да сматра да је ''''створен један вирус који одлично функционише''.

''Нигде ту нема грешке, изум је успио'', додаје Никола. Брачни пар Кристин у Жулијан не слажу се око ефикасности француских мјера против пандемије. Док Жуљан каже да је ипак било добрих одлука током пандемије, Кристин сматра да је потребно боље руководити кризом. После сазнања да је новинарска екипа Тањуга дошла из Србије, Кристин и Жулијан су искористили прилику да упуте подршку српском тенисеру Новаку Ђоковићу суоченим са проблемима око наступа на Аустралијен опену. ''Много волим ''Ђокоа''. . . можда баш и нисмо непристрасни'''', казала је Кристин уз смијех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана