Tanjug u Parizu: Francuzi umorni od kovida

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

PARIZ - Veliki porast broja oboljelih od korona virusa u Francuskoj i rekordne brojke hospitalizovanih pacijenata nisu zaustavile život u Parizu, jedan broj turista nije odustao od posjete gradu svjetlosti, obiđu njegove znamenitosti i prošetaju čuvenim Jelisejskim poljima... ali nema, uobičajene velike gužve.

Za ulazak u pariske butike, prodavnice, restorane i kulturne institucije neophodna je sanitarna propusnica za građane Francuske, dok je za turiste dovoljan PCR test ne stariji od 48 sati. U barovima i kafićima sada je zabranjeno stajanje za šankom, već je obavezno isključivo sedenje za stolom. Nošenje maski je obavezno i na otvorenom, a u slučaju nepoštovanja ove mjere zaprećena je kazna od 135 evra, ali primjetan je određeni broj građana, koji uprkos predviđenim strogim novčanim kaznama, ne nose zaštitne maske.

Zanimljivo je da je u Parizu znatno teže duže vremena nositi masku na otvorenom nego, na primjer u Beogradu, jer zbog specifično visokog procenta vlažnosti vazduha u francuskoj prestonici maska iznutra, na dijelu okrenutom ka licu, brzo bude potpuno vlažna. Izvještač Tanjuga nešto poslije 22 sata na Jelisejskim poljima sreo tek ponekog prolaznika, a rekordni broj zaraženih takođe je uticao na to da je pariski metro sada postao zaista savršen način transporta po francuskoj prestonici. Naime oko 19-20 časova u vagonima ćete zateći tek par putnika, a metro cirkuliše na svakih jedan minut.

Istini za volju, ni u raznim delovima dana, uključujući i jutarnje i večernje špiceve, ne viđaju se neki veći saobraćajni zastoji, što je takođe bio retko viđan prizor ranije pogotovo u kvartovima poput Šatlea, Ulice Rivoli, Trga Bastilja i Jelisejskih polja. Sagovornici Tanjuga kažu da je situacija tužna i da je život sa brojnim restriktivnim merama, između kuće, posla i škole, komplikovan. ''To predugo traje, ima mnogo ljudi koji su pogođeni (kovidom), a država ne čini ništa da se situacija poboljša. Prisiljavanjem da se vakcinišemo neće nam pomoći ni u čemu'''', kaže mlada Parižanka Šukaina za Tanjug. Ona navodi da je do sada primila jednu dozu vakcine i da je preboljela kovid, tako da ne misli da će se ponovo vakcinisati.

''Vakcina nam nije pomogla da se ne zarazimo kovidom, tako da to smatram beskorisnim. Cijela moja porodica je imala kovid, a svi su vakcinisani, tako da je to dosta problematično'', dodaje ona Jedna baka koja je Jelisejskim poljima šetala sa svojom unukom kaže da situacija nije dobra i da je neophodno naći rješenje. Na opasku da su djeca u Srbiji bila na udaru pandemije zato što nisu mogla normalno da idu u školu i obrazuju se, ona kaže da je slična situacija i u Francuskoj. Nikola smatra da je novi svjetski poredak skoro dobio partiju, ''uspostavivši digitalnu diktaturu''. Ovaj stariji Parižanin. smatra i ''''da ćemo uskoro svi biti brojke, baš kao u filmu 1984. ''''. Na pitanje gde je to Francuska država pogrešila pa je došlo do ovakvog širenja pandemije, Nikola kaže da nema greške i da smatra da je ''''stvoren jedan virus koji odlično funkcioniše''.

''Nigde tu nema greške, izum je uspio'', dodaje Nikola. Bračni par Kristin u Žulijan ne slažu se oko efikasnosti francuskih mjera protiv pandemije. Dok Žuljan kaže da je ipak bilo dobrih odluka tokom pandemije, Kristin smatra da je potrebno bolje rukovoditi krizom. Posle saznanja da je novinarska ekipa Tanjuga došla iz Srbije, Kristin i Žulijan su iskoristili priliku da upute podršku srpskom teniseru Novaku Đokoviću suočenim sa problemima oko nastupa na Australijen openu. ''Mnogo volim ''Đokoa''. . . možda baš i nismo nepristrasni'''', kazala je Kristin uz smijeh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana