Сумња у аутентичност Каравађове слике

Агенције
Сумња у аутентичност Каравађове слике

Раније непозната Каравађова слика која је пронађена прије само неколико година била је спремна да на аукцији дигне цијену на чак 170 милиона долара, али до ње никада није дошло. Умјесто тога, анонимни купац ју је тихо купио 25. јуна, прије аукције која се требало да буде одржана 27. јуна у Тулузу, у Француској.

Платно приказује библијску сцену Џудит, јеврејске жене која одрубљује главу асиријском генералу Холофернесу, како би спасила своје људе. Каравађо је већ познат због имортализовања ове сцене у дјелу “Џудит и Холофернес”, која је била завршена око 1598. или 1599. године. Но, неколико експерата сумња у то да је алтернативна верзија одрубљивања главе заиста Каравађово дјело.

Изгубљено дјело испливао је у једном дому у Тулузу у априлу 2014. године. Након што су власници куће пронашли прашњаво платно испрљано водом на свом тавану током реновирања, контактирали су пријатеља Марка Лабарбеа, који је био аукционер умјетнина. Лабарбе је затим послао слику Ерику Туркуину, високопоштованом париском зналцу умјетности, на анализу. Након двије године Туркуин је објавио да је дјело насликао Микеланђело Мериси да Каравађо.

“Џ зраци и чишћење слике су открили да је платно с тавана прошло многе ревизије с много ретуширања, што експерти виде као знак тога да платно није копија”, рекао је Туркуин. Други мисле да је слика заправо дјело умјетника Луија Финсона, који је живио и радио у исто вријеме као и Каравађо. Неки сматрају да је Финсон само завршио слику након што ју је Каравађо напустио 1607. године, пошто је побјегао на Малту како би избјегао осуду на смрт због убиства човјека током уличне туче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана