Sumnja u autentičnost Karavađove slike

Agencije
Sumnja u autentičnost Karavađove slike

Ranije nepoznata Karavađova slika koja je pronađena prije samo nekoliko godina bila je spremna da na aukciji digne cijenu na čak 170 miliona dolara, ali do nje nikada nije došlo. Umjesto toga, anonimni kupac ju je tiho kupio 25. juna, prije aukcije koja se trebalo da bude održana 27. juna u Tuluzu, u Francuskoj.

Platno prikazuje biblijsku scenu Džudit, jevrejske žene koja odrubljuje glavu asirijskom generalu Holofernesu, kako bi spasila svoje ljude. Karavađo je već poznat zbog imortalizovanja ove scene u djelu “Džudit i Holofernes”, koja je bila završena oko 1598. ili 1599. godine. No, nekoliko eksperata sumnja u to da je alternativna verzija odrubljivanja glave zaista Karavađovo djelo.

Izgubljeno djelo isplivao je u jednom domu u Tuluzu u aprilu 2014. godine. Nakon što su vlasnici kuće pronašli prašnjavo platno isprljano vodom na svom tavanu tokom renoviranja, kontaktirali su prijatelja Marka Labarbea, koji je bio aukcioner umjetnina. Labarbe je zatim poslao sliku Eriku Turkuinu, visokopoštovanom pariskom znalcu umjetnosti, na analizu. Nakon dvije godine Turkuin je objavio da je djelo naslikao Mikelanđelo Merisi da Karavađo.

“Dž zraci i čišćenje slike su otkrili da je platno s tavana prošlo mnoge revizije s mnogo retuširanja, što eksperti vide kao znak toga da platno nije kopija”, rekao je Turkuin. Drugi misle da je slika zapravo djelo umjetnika Luija Finsona, koji je živio i radio u isto vrijeme kao i Karavađo. Neki smatraju da je Finson samo završio sliku nakon što ju je Karavađo napustio 1607. godine, pošto je pobjegao na Maltu kako bi izbjegao osudu na smrt zbog ubistva čovjeka tokom ulične tuče.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana