Споменик Тесли послије три деценије поново у Госпићу

Срна
Споменик Тесли послије три деценије поново у Госпићу

ГОСПИЋ - Након 30 година споменик српском научнику свјетског гласа Николи Тесли биће враћен у његов родни Госпић.

О томе је данас потписан уговор у Госпићу, који предвиђа да споменик Тесли буде враћен на новоуређени простор испред Културно-информативног центра (КИЦ).

Уговор о извођењу радова на уређењу трга испред КИЦ-а потписао је градоначелник Госпића Карло Старчевић са представником фирме "Камени Зид".

Прва фаза радова обухватиће уређење стаза, оградних зидова, урбане опреме и постављања постоља које је идентично постољу Теслиног кипа на слаповима Нијагаре.

Након тога услиједиће уређење зелених површина и хортикултуре те остали грађевински радови, након чега ће на новоуређеном тргу бити постављен Теслин кип.

- Споменик је предвиђен у ужем дијелу простора КИЦ-а, у мирној зони с неколико клупа и пешачком површином од камене сипине. Споменику би се дала важност која је у правцу асоцијације на његов рад, али и на саму личност Николе Тесле. Обликовањем се приказује склад старих и нових материјала те склад природне форме и форме произашле људским дјеловањем. Вјерујем да ће парк бити на част свим грађанима Госпића - изјавила је замјеница градоначелника Кристина Прша.

Споменик Тесли у Госпићу је миниран током ратних збивања 90-тих.

Град Госпић је након рата дао да се изради одливак споменика који је рад познатог вајара Франа Кршинића.

Такав споменик налази се и на америчким слаповима Нијагаре и испред Електротехничког факултета у Београду, а одливак споменика који је некада био на тргу у Госпићу, налази се у Ливници Академије ликовних умјетности у Загребу.

Одлуку да се споменик постави донијело је Градско вијеће још 2014,али тек је ове године Град Госпић успео да обезбиједи средстава за реализацију тог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана