Spomenik Tesli poslije tri decenije ponovo u Gospiću

Srna
Spomenik Tesli poslije tri decenije ponovo u Gospiću

GOSPIĆ - Nakon 30 godina spomenik srpskom naučniku svjetskog glasa Nikoli Tesli biće vraćen u njegov rodni Gospić.

O tome je danas potpisan ugovor u Gospiću, koji predviđa da spomenik Tesli bude vraćen na novouređeni prostor ispred Kulturno-informativnog centra (KIC).

Ugovor o izvođenju radova na uređenju trga ispred KIC-a potpisao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević sa predstavnikom firme "Kameni Zid".

Prva faza radova obuhvatiće uređenje staza, ogradnih zidova, urbane opreme i postavljanja postolja koje je identično postolju Teslinog kipa na slapovima Nijagare.

Nakon toga uslijediće uređenje zelenih površina i hortikulture te ostali građevinski radovi, nakon čega će na novouređenom trgu biti postavljen Teslin kip.

- Spomenik je predviđen u užem dijelu prostora KIC-a, u mirnoj zoni s nekoliko klupa i pešačkom površinom od kamene sipine. Spomeniku bi se dala važnost koja je u pravcu asocijacije na njegov rad, ali i na samu ličnost Nikole Tesle. Oblikovanjem se prikazuje sklad starih i novih materijala te sklad prirodne forme i forme proizašle ljudskim djelovanjem. Vjerujem da će park biti na čast svim građanima Gospića - izjavila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Spomenik Tesli u Gospiću je miniran tokom ratnih zbivanja 90-tih.

Grad Gospić je nakon rata dao da se izradi odlivak spomenika koji je rad poznatog vajara Frana Kršinića.

Takav spomenik nalazi se i na američkim slapovima Nijagare i ispred Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a odlivak spomenika koji je nekada bio na trgu u Gospiću, nalazi se u Livnici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Odluku da se spomenik postavi donijelo je Gradsko vijeće još 2014,ali tek je ove godine Grad Gospić uspeo da obezbijedi sredstava za realizaciju tog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana