Рођен у Београду, преживио Холокауст и Минхенски масакр, а данас у 83. трчи под заставом Њемачке

B92
Рођен у Београду, преживио Холокауст и Минхенски масакр, а данас у 83. трчи под заставом Њемачке

Преживио је Холокауст, али и напад терориста на израелски олимпијски тим на Олимпијским играма 1972. године у Минхену. И поред тога, на овогодишњем такмичењу Јуропијан Макаби гејмс, у Будимпешти, наступао под њемачком заставом.

Шаул Ладани (83), који је рођен у Београду, учествовао је у такмичењу у брзом ходању.

Више од 3.000 спортиста из цијелог свијета учествује на једној врсти јеврејске олимпијаде, а тим “Макади Њемачка” био је заступљен са 300 спортиста. Међу њима је био и двоструки олимпијац Ладани.

Израелска легенда у брзом ходању поставила је 1972. свјетски рекод на 80 километара, који до данас нико није успио да обори. А да ће Ладани икада више на свом дресу носити њемачку заставу, након свега онога што је током живота преживио, нико није могао да очекује.

“Њемачка се промјенила. Њемачка је преузела одговорност за оно што се догодило у Трећем рајху”, рекао је Ладани за њемачки дневник Билд.

Каже, међутим, да му је познато да у Њемачкој и даље постоји мржња према Јеврејима, и зато позива владу да учини нешто.

“Ако се то не деси, онда ћемо бити суочени са тим да ће Јевреји напустити Њемачку”, рекао је он.

Ладани је рођен 1936. године у Београду, а након уласка њемачке војске у Југославију са породицом је избјегао у Будимпешту.

Заједно са породицом био је смјештен у концентрационом логору Берген, одакле је захваљујући једном споразуму са нацистима, за милион и по швајцарских франака, заједно са око 1.700 логораша ослобођен и пребачен у Швајцарску, док су остали пребачени у Аушвиц.

Након успостављања државе Израел, Шаул Ладани је у тој земљи пронашао нову домовину, радио је као инжењер и борио се у четири рата као војник.

Али је и открио љубав према спорту, полумартону и брзом ходању.

Шаул Ладани је 1972. године представљао Израел на Олимпијским играма у Минхену, гдје је био међу онима који су успјели да избјегну напад терориста из палестинске организације “Црни септембар”, на израелске олимпијце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана