Rođen u Beogradu, preživio Holokaust i Minhenski masakr, a danas u 83. trči pod zastavom Njemačke

B92
Rođen u Beogradu, preživio Holokaust i Minhenski masakr, a danas u 83. trči pod zastavom Njemačke

Preživio je Holokaust, ali i napad terorista na izraelski olimpijski tim na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu. I pored toga, na ovogodišnjem takmičenju Juropijan Makabi gejms, u Budimpešti, nastupao pod njemačkom zastavom.

Šaul Ladani (83), koji je rođen u Beogradu, učestvovao je u takmičenju u brzom hodanju.

Više od 3.000 sportista iz cijelog svijeta učestvuje na jednoj vrsti jevrejske olimpijade, a tim “Makadi Njemačka” bio je zastupljen sa 300 sportista. Među njima je bio i dvostruki olimpijac Ladani.

Izraelska legenda u brzom hodanju postavila je 1972. svjetski rekod na 80 kilometara, koji do danas niko nije uspio da obori. A da će Ladani ikada više na svom dresu nositi njemačku zastavu, nakon svega onoga što je tokom života preživio, niko nije mogao da očekuje.

“Njemačka se promjenila. Njemačka je preuzela odgovornost za ono što se dogodilo u Trećem rajhu”, rekao je Ladani za njemački dnevnik Bild.

Kaže, međutim, da mu je poznato da u Njemačkoj i dalje postoji mržnja prema Jevrejima, i zato poziva vladu da učini nešto.

“Ako se to ne desi, onda ćemo biti suočeni sa tim da će Jevreji napustiti Njemačku”, rekao je on.

Ladani je rođen 1936. godine u Beogradu, a nakon ulaska njemačke vojske u Jugoslaviju sa porodicom je izbjegao u Budimpeštu.

Zajedno sa porodicom bio je smješten u koncentracionom logoru Bergen, odakle je zahvaljujući jednom sporazumu sa nacistima, za milion i po švajcarskih franaka, zajedno sa oko 1.700 logoraša oslobođen i prebačen u Švajcarsku, dok su ostali prebačeni u Aušvic.

Nakon uspostavljanja države Izrael, Šaul Ladani je u toj zemlji pronašao novu domovinu, radio je kao inženjer i borio se u četiri rata kao vojnik.

Ali je i otkrio ljubav prema sportu, polumartonu i brzom hodanju.

Šaul Ladani je 1972. godine predstavljao Izrael na Olimpijskim igrama u Minhenu, gdje je bio među onima koji su uspjeli da izbjegnu napad terorista iz palestinske organizacije “Crni septembar”, na izraelske olimpijce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana