Ови милијардери имају више новца него што га има у америчкој "каси"

GS
Foto: cnbc

Тридесет и један милијардер је тренутно богатији од америчког Трезора (министарство финансија), који је на крају пословања у петак имао само 38,8 милијарди долара у готовини.

Министарка финансија Џенет Јелен упозорила је да, ако се лимит задуживања не подигне до 5. јуна, САД први пут у историји неће отплатити дугове, што ће изазвати шок у свјетској економији.

Према "Блумберговом" индексу милијардера, 18 Американаца је заправо богатије од земље коју називају домом, укључујући извршног директора "Тесле" Илона Маска, оснивача "Амазона" Џефа Безоса, суоснивача "Мајкрософта" Била Гејтса и суоснивача "Орикла" Ларија Елисона.

"Гуглови" Лари Пејџ и Сергеј Брин такође могу да се похвале да су богатији од своје земље, као и породица Волтон која стоји иза ланца супермаркета "Волмарт", преноси РТ Балкан.

Бернар Арно, извршни директор француског конгломерата ЛВМХ, избацио је Маска са првог мјеста након што је оснивач "Спејсекса" купио "Твитер" за 44 милијарде долара, прокоментарисавши касније да му то није била "финансијски паметна" идеја.

Протеклог викенда, амерички предсједник Џозеф Бајден и предсједавајући Представничког дома Кевин Макарти постигли су начелни договор о подизању горње границе дуга, али су многи у обе странке су изнио примједбе на неке дијелове споразума.

Ако се лимит дуга не подигне до 5. јуна, Вашингтон неће моћи да изврши своје обавезе и исплати 92 милијарде долара, што ће их приморати да бирају које ће обавезе испоштовати.

Економски стручњаци очекују да ће приоритет имати плаћање камата на огромни дуг од 31,8 билиона док ће исплате пензиног и здравственог осигурања бити паузиране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана