Ovi milijarderi imaju više novca nego što ga ima u američkoj "kasi"

GS
Foto: cnbc

Trideset i jedan milijarder je trenutno bogatiji od američkog Trezora (ministarstvo finansija), koji je na kraju poslovanja u petak imao samo 38,8 milijardi dolara u gotovini.

Ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je da, ako se limit zaduživanja ne podigne do 5. juna, SAD prvi put u istoriji neće otplatiti dugove, što će izazvati šok u svjetskoj ekonomiji.

Prema "Blumbergovom" indeksu milijardera, 18 Amerikanaca je zapravo bogatije od zemlje koju nazivaju domom, uključujući izvršnog direktora "Tesle" Ilona Maska, osnivača "Amazona" Džefa Bezosa, suosnivača "Majkrosofta" Bila Gejtsa i suosnivača "Orikla" Larija Elisona.

"Guglovi" Lari Pejdž i Sergej Brin takođe mogu da se pohvale da su bogatiji od svoje zemlje, kao i porodica Volton koja stoji iza lanca supermarketa "Volmart", prenosi RT Balkan.

Bernar Arno, izvršni direktor francuskog konglomerata LVMH, izbacio je Maska sa prvog mjesta nakon što je osnivač "Spejseksa" kupio "Tviter" za 44 milijarde dolara, prokomentarisavši kasnije da mu to nije bila "finansijski pametna" ideja.

Proteklog vikenda, američki predsjednik Džozef Bajden i predsjedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti postigli su načelni dogovor o podizanju gornje granice duga, ali su mnogi u obe stranke su iznio primjedbe na neke dijelove sporazuma.

Ako se limit duga ne podigne do 5. juna, Vašington neće moći da izvrši svoje obaveze i isplati 92 milijarde dolara, što će ih primorati da biraju koje će obaveze ispoštovati.

Ekonomski stručnjaci očekuju da će prioritet imati plaćanje kamata na ogromni dug od 31,8 biliona dok će isplate penzinog i zdravstvenog osiguranja biti pauzirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana