Наса: Изненадан одлазак шефа за људске летове у свемир

Срна
Наса: Изненадан одлазак шефа за људске летове у свемир

ПАСАДЕНА- Шеф Насиног Одјељења за људске летове у свемир Даг Ловеро поднио је изненадну оставку седам дана прије него што ће та агенција први пут од 2011. године, без руских ракета, лансирати астронауте на Међународну свемирску станицу.

У мејлу упућеном колегама, Ловеро није навео тачан разлог због којег одлази, истичући да је ријеч о "личним поступцима", те због ризика које је предузео како би испунио агенцијске рокове до 2024. године.

"Са протоком времена постало је јасно да сам погријешио због чега морам да сносим посљедице", написао је Ловеро у нејасној поруци, како преносе агенције.

У интерном допису Насе запосленима пише да ће Ловера замијенити бивши астронаут Кен Боверсокс док не буде нађена трајна замјена.

Ловеро је мјесто шефа Одјељења за људске летове у свемир преузео у октобру прошле године како би агенцији помогао у напорима да људе до 2024. врате на Мјесец, што је рок који је поставила администрација америчког предсједника Доналда Трампа.

Наса и компанија "Спејс икс", која је израдила ракету, изабрали су 27. мај као датум првог лансирања астронаута на Међународну свемирску станицу из САД још од 2011. године.

Астронауте Роберта Бехнкена и Дагласа Харлија у свемирској летјелици "Крју Драгон" према Међународној свемирској станици носиће ракета "Фалкон 9".

Она ће бити лансирана из Свемирског центра "Кенеди" на Флориди.

Мисија би могла потрајати до 110 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана