Nasa: Iznenadan odlazak šefa za ljudske letove u svemir

Srna
Nasa: Iznenadan odlazak šefa za ljudske letove u svemir

PASADENA- Šef Nasinog Odjeljenja za ljudske letove u svemir Dag Lovero podnio je iznenadnu ostavku sedam dana prije nego što će ta agencija prvi put od 2011. godine, bez ruskih raketa, lansirati astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu.

U mejlu upućenom kolegama, Lovero nije naveo tačan razlog zbog kojeg odlazi, ističući da je riječ o "ličnim postupcima", te zbog rizika koje je preduzeo kako bi ispunio agencijske rokove do 2024. godine.

"Sa protokom vremena postalo je jasno da sam pogriješio zbog čega moram da snosim posljedice", napisao je Lovero u nejasnoj poruci, kako prenose agencije.

U internom dopisu Nase zaposlenima piše da će Lovera zamijeniti bivši astronaut Ken Boversoks dok ne bude nađena trajna zamjena.

Lovero je mjesto šefa Odjeljenja za ljudske letove u svemir preuzeo u oktobru prošle godine kako bi agenciji pomogao u naporima da ljude do 2024. vrate na Mjesec, što je rok koji je postavila administracija američkog predsjednika Donalda Trampa.

Nasa i kompanija "Spejs iks", koja je izradila raketu, izabrali su 27. maj kao datum prvog lansiranja astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu iz SAD još od 2011. godine.

Astronaute Roberta Behnkena i Daglasa Harlija u svemirskoj letjelici "Krju Dragon" prema Međunarodnoj svemirskoj stanici nosiće raketa "Falkon 9".

Ona će biti lansirana iz Svemirskog centra "Kenedi" na Floridi.

Misija bi mogla potrajati do 110 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana