Након 8 година подијељено драго камење са Монблана

Танјуг
Након 8 година подијељено драго камење са Монблана

ШАМОНИ - Метална кутија са смарагдима, рубинима и сафирима, која је била деценијама закопана на глечеру француског Монблана, подијељена је осам година након открића између француског планинара који ју је пронашао и локалних власти.

Како преноси BBC, француски планинар је наишао на драго камење 2013. године, а оно је остало скривено у металној кутији која је била на лету индијског авиона који се срушио у удаљеном предjелу пре око 50 година.

-Драго камење је ове недјеље подијељено на два једнака дијела, која се процјењују на 150.000 евра - рекао је за АФП градоначелник Шамонија, Ерик Фурније.

Он је рекао да је веома срећан што се ова прича привела крају, посебно за планинара чији је интегритет похвалио јер је пријавио свој проналазак полицији, како то налаже закон.

Два авиона „Ер Индије“ срушила су се на Монблану 1950. и 1966. године, а током година, планинари су редовно проналазили остатке, пртљаг и људске остатке из авиона.

У несрећи је погинуло 117 људи, а власти вјерују да су драгуљи највероватније дошли са лета који је путовао на релацији Мумбај-Њујорк, наводи BBC.
 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана