Nakon 8 godina podijeljeno drago kamenje sa Monblana

Tanjug
Nakon 8 godina podijeljeno drago kamenje sa Monblana

ŠAMONI - Metalna kutija sa smaragdima, rubinima i safirima, koja je bila decenijama zakopana na glečeru francuskog Monblana, podijeljena je osam godina nakon otkrića između francuskog planinara koji ju je pronašao i lokalnih vlasti.

Kako prenosi BBC, francuski planinar je naišao na drago kamenje 2013. godine, a ono je ostalo skriveno u metalnoj kutiji koja je bila na letu indijskog aviona koji se srušio u udaljenom predjelu pre oko 50 godina.

-Drago kamenje je ove nedjelje podijeljeno na dva jednaka dijela, koja se procjenjuju na 150.000 evra - rekao je za AFP gradonačelnik Šamonija, Erik Furnije.

On je rekao da je veoma srećan što se ova priča privela kraju, posebno za planinara čiji je integritet pohvalio jer je prijavio svoj pronalazak policiji, kako to nalaže zakon.

Dva aviona „Er Indije“ srušila su se na Monblanu 1950. i 1966. godine, a tokom godina, planinari su redovno pronalazili ostatke, prtljag i ljudske ostatke iz aviona.

U nesreći je poginulo 117 ljudi, a vlasti vjeruju da su dragulji najverovatnije došli sa leta koji je putovao na relaciji Mumbaj-Njujork, navodi BBC.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana