Најпознатија удовица са Титаника - 30 година старији милионер јој забранио да се поново удаје

B92
Foto: Profimedia

Медлин Астор је имала само 19 година када се укрцала на Титаник 10. априла 1912. са мужем, америчким милионером Џоном Џејкобом Астором 4.

 Била је у петом мјесецу трудноће и јако узбуђена што се враћa кући у Њујорк након продуженог меденог мјесеца у Египту. За само четири дана, живот Мадлен Астор ће се заувијек промијенити...

Медлин Астор је рођена као Медлин Талмаџ Форс 19. јуна 1893. године у Њујорку. Њен отац Вилијам Форс је био власник успјешне бродске компаније и породица је била веома укључена у њујоршко високо друштво.
Меделин је упознала свог будућег мужа - пуковника Џона Џејкоба Астера Четвртог 1911. године. То што је он био скоро 30 година старији од ње није их спријечило да се упусте у романсу. Њихова веза било је пропраћена у свим новинским таблоидима, а новинари су посебно вољели да прате Астороа док младу Медлин возика по граду у најсавременијим аутомобилима и плове његовим јахтама.

Гламурозни пар се вјерио у августу 1911. и вјенчао 9. септембра 1911. године. Њихов брак им је учврстио мјесто као једаном од елитних славних парова Њујорка. Проблем није представљала чињеница да се Астор недавно развео и да су једва пронашли свештеника који је због тога желио да их вјенча.

Младенци су се у јануару 1912. укрцали на Титаников сестрински брод Олимпик и отишли на медени месец. Путовали су по Европи и на крају завршили у Египту. Током меденог месеца, Мадлен је затруднела. Желећи да се беба роди у Сједињеним Државама, Асторови су одмах резервисали карту и у последњем тренутку се укрцали на Титаник.

Пар се укрцао на Титаник у Шербуру у Француској са собаром, слушкињом, њиховом медицинском сестром и вољеним псом Кити. Уживали су у раскошним првокласним салонима који су били најскупље собе на броду.

Апартмани су имали приватне палубе за шетњу, велике кабине, сопствено купатило са мермерним пличицама и приватне дневне собе. Карта за ове салоне коштала је 4.350 долара 1912. године, или отприлике 50.000 долара данас.

Непотопива љубав

Увече 14. априла 1912, Џон Џејкоб Астор се вратио у свој апартман да обавијести жену да је брод ударио у санту леда, али да штета није била толико озбиљна и увјеравао ју је да нема разлога да се брине – на крају крајева, били су на једином “непотопивом броду” на свијету.

Астори и њихова три члана особља топло су се обукли и ставили заштитне појасеве прије него што су кренули ка чамцима за спасавање. Неки извјештаји кажу да су провели вријеме чекајуц́и на “механичким коњима” у теретани за прву класу. Други извјештаји кажу да је Медлин Астор била скептична према прслуцима за спасавање, за које је њен муж доказао да су непотопиви тако што је распорио свој прслук за спасавање чиме га је уништио.

Прича преживелих

Медлин Астор, њена медицинска сестра и слушкиња успјеле су да се укрцају у чамац за спасавање број 4. Џон Астор је помогао својој младој жени да уђе у чамац, а затим је питао да ли може да се укрца с њом пошто је била у “деликатном стању” – вјероватно мислец́и на њену трудноц́у.

Рекли су му да у чамце могу да уђу само жене и дјеца и то је била одлука коју је богаташ прихватио. Астор је наводно чак питао капетана за број чамца за спасавање како би касније пронашао своју супругу. Оно што није знао је да нец́е бити довољно времена, ни довољно чамаца за спасавање преосталих путника...

Џон Џејкоб Астор и његов собар погинули су у потонуц́у. Асторово тијело је пронађено у Атлантику 22. априла са 2.500 долара у готовини у џеповима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана