Najpoznatija udovica sa Titanika - 30 godina stariji milioner joj zabranio da se ponovo udaje

B92
Foto: Profimedia

Medlin Astor je imala samo 19 godina kada se ukrcala na Titanik 10. aprila 1912. sa mužem, američkim milionerom Džonom Džejkobom Astorom 4.

 Bila je u petom mjesecu trudnoće i jako uzbuđena što se vraća kući u Njujork nakon produženog medenog mjeseca u Egiptu. Za samo četiri dana, život Madlen Astor će se zauvijek promijeniti...

Medlin Astor je rođena kao Medlin Talmadž Fors 19. juna 1893. godine u Njujorku. Njen otac Vilijam Fors je bio vlasnik uspješne brodske kompanije i porodica je bila veoma uključena u njujorško visoko društvo.
Medelin je upoznala svog budućeg muža - pukovnika Džona Džejkoba Astera Četvrtog 1911. godine. To što je on bio skoro 30 godina stariji od nje nije ih spriječilo da se upuste u romansu. Njihova veza bilo je propraćena u svim novinskim tabloidima, a novinari su posebno voljeli da prate Astoroa dok mladu Medlin vozika po gradu u najsavremenijim automobilima i plove njegovim jahtama.

Glamurozni par se vjerio u avgustu 1911. i vjenčao 9. septembra 1911. godine. Njihov brak im je učvrstio mjesto kao jedanom od elitnih slavnih parova Njujorka. Problem nije predstavljala činjenica da se Astor nedavno razveo i da su jedva pronašli sveštenika koji je zbog toga želio da ih vjenča.

Mladenci su se u januaru 1912. ukrcali na Titanikov sestrinski brod Olimpik i otišli na medeni mesec. Putovali su po Evropi i na kraju završili u Egiptu. Tokom medenog meseca, Madlen je zatrudnela. Želeći da se beba rodi u Sjedinjenim Državama, Astorovi su odmah rezervisali kartu i u poslednjem trenutku se ukrcali na Titanik.

Par se ukrcao na Titanik u Šerburu u Francuskoj sa sobarom, sluškinjom, njihovom medicinskom sestrom i voljenim psom Kiti. Uživali su u raskošnim prvoklasnim salonima koji su bili najskuplje sobe na brodu.

Apartmani su imali privatne palube za šetnju, velike kabine, sopstveno kupatilo sa mermernim pličicama i privatne dnevne sobe. Karta za ove salone koštala je 4.350 dolara 1912. godine, ili otprilike 50.000 dolara danas.

Nepotopiva ljubav

Uveče 14. aprila 1912, Džon Džejkob Astor se vratio u svoj apartman da obavijesti ženu da je brod udario u santu leda, ali da šteta nije bila toliko ozbiljna i uvjeravao ju je da nema razloga da se brine – na kraju krajeva, bili su na jedinom “nepotopivom brodu” na svijetu.

Astori i njihova tri člana osoblja toplo su se obukli i stavili zaštitne pojaseve prije nego što su krenuli ka čamcima za spasavanje. Neki izvještaji kažu da su proveli vrijeme čekajući na “mehaničkim konjima” u teretani za prvu klasu. Drugi izvještaji kažu da je Medlin Astor bila skeptična prema prslucima za spasavanje, za koje je njen muž dokazao da su nepotopivi tako što je rasporio svoj prsluk za spasavanje čime ga je uništio.

Priča preživelih

Medlin Astor, njena medicinska sestra i sluškinja uspjele su da se ukrcaju u čamac za spasavanje broj 4. Džon Astor je pomogao svojoj mladoj ženi da uđe u čamac, a zatim je pitao da li može da se ukrca s njom pošto je bila u “delikatnom stanju” – vjerovatno misleći na njenu trudnoću.

Rekli su mu da u čamce mogu da uđu samo žene i djeca i to je bila odluka koju je bogataš prihvatio. Astor je navodno čak pitao kapetana za broj čamca za spasavanje kako bi kasnije pronašao svoju suprugu. Ono što nije znao je da neće biti dovoljno vremena, ni dovoljno čamaca za spasavanje preostalih putnika...

Džon Džejkob Astor i njegov sobar poginuli su u potonuću. Astorovo tijelo je pronađeno u Atlantiku 22. aprila sa 2.500 dolara u gotovini u džepovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana