На Хималајима пронађено тијело индијског војника несталог прије 38 година

ГС
На Хималајима пронађено тијело индијског војника несталог прије 38 година

Тијело индијског војника који је нестао на Хималајима прије 38 година напокон је пронађено.

 Chandrachekhar Harbola  и његових 19 колега захватила је лавина док су обављали патролу на глечеру Siachen дуж индијско - пакистанске границе 1984. године. Петнаест тијела је пронађено, али не и преосталих пет.Ипак, 38 година касније војници су пронашли Харболино тијело, као и још једно које још увијек није идентифицирано.

Харболина породица живи у дистрикту Халдвани у хималајској држави Уttarakhand, а сахрана војника ће бити обављена уз војне почасти у његовом родном селу.

Патролна јединица је пронашла тијело Тукарама В. Патила 2014. године, 21 годину након што је нестао у глечерима.Siachen  је спорно подручје између Индије и Пакистана, преговори за демилитаризацију су се одржавали, али без успјеха.

Војници сусједних земаља, које посједују нуклеарно оружје, имали су кратку битку за контролу над глечером Siachen1984. године. Четири десетљећа касније су војници обје земље и даље стационирани на суровом терену.Најмање 129 пакистанских војника погинуло је 2012. године у лавини близу глечера Siachen.

Индија и Пакистан су позвани да повуку војнике из овог подручја, но таква одлука није донесена. Најмање десет војника је погинуло у лавини 2016. године, а још четворица 2019. године у сличним околностима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана