Na Himalajima pronađeno tijelo indijskog vojnika nestalog prije 38 godina

GS
Na Himalajima pronađeno tijelo indijskog vojnika nestalog prije 38 godina

Tijelo indijskog vojnika koji je nestao na Himalajima prije 38 godina napokon je pronađeno.

 Chandrachekhar Harbola  i njegovih 19 kolega zahvatila je lavina dok su obavljali patrolu na glečeru Siachen duž indijsko - pakistanske granice 1984. godine. Petnaest tijela je pronađeno, ali ne i preostalih pet.Ipak, 38 godina kasnije vojnici su pronašli Harbolino tijelo, kao i još jedno koje još uvijek nije identificirano.

Harbolina porodica živi u distriktu Haldvani u himalajskoj državi Uttarakhand, a sahrana vojnika će biti obavljena uz vojne počasti u njegovom rodnom selu.

Patrolna jedinica je pronašla tijelo Tukarama V. Patila 2014. godine, 21 godinu nakon što je nestao u glečerima.Siachen  je sporno područje između Indije i Pakistana, pregovori za demilitarizaciju su se održavali, ali bez uspjeha.

Vojnici susjednih zemalja, koje posjeduju nuklearno oružje, imali su kratku bitku za kontrolu nad glečerom Siachen1984. godine. Četiri desetljeća kasnije su vojnici obje zemlje i dalje stacionirani na surovom terenu.Najmanje 129 pakistanskih vojnika poginulo je 2012. godine u lavini blizu glečera Siachen.

Indija i Pakistan su pozvani da povuku vojnike iz ovog područja, no takva odluka nije donesena. Najmanje deset vojnika je poginulo u lavini 2016. godine, a još četvorica 2019. godine u sličnim okolnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana