Око 80 милиона дјеце у свијету су "модерни робови"

Anadolija
Foto: Anadolija

Према стручњацима, у раздобљу од 400 година, између 15. и 19.вијека, трговци робовима отели и поробили најмање 13 милиона људи

Иако су прошле 72 године откада су Уједињене нације укинуле ропство, скоро 80 милиона дјеце у свијету и даље ради у "опасним условима" класификованим као "модерно ропство".

Ропство, које се према класичној дефиницији односи на лишавање темељних слобода појединца чинећи га власништвом некога другог, кроз историју су широко користиле разне цивилизације.

Према стручњацима, у раздобљу од 400 година, између 15. и 19.вијека, трговци робовима отели и поробили најмање 13 милиона људи.

Значајан број тих људи послан је у прекоморске колоније успостављене од европских колонијалних сила путем трансатлантске трговине робљем гдје су били присиљени радити као робови генерацијама.

Трговина робовима, коју су многе земље, посебно Велика Британија и САД, забрањивале с почетка 19.вијека, такође је била забрањена у Османском царству средином вијека.

Данас је ропство забрањено у готово свакој земљи.

Међутим, сам термин ропства и даље постоји у данашњем свијету у облику "модерног ропства" и наставља бити једна од највећих срамота човјечанства.

Према информацијама до којих је дошао новинар АА, а који се односи на извјештаје извјештаје Међународне организације рада (ИЛО) и Фонда УН за дјецу (УНИЦЕФ), у свијету има 160 милиона дјеце узраста од пет до 17 година који раде. Око 79 милиона дјеце ради у опасним условима који би се сматрали модерним ропством.

Број дјеце запослене на опасним пословима, којих је 2000-их било око 170,5 милиона, у 2016. години смањен је на 72,5 милиона.

Међутим, посљедњих година поново је дошло до повећања, а број дјеце запослене на пословима који се сматрају модерним ропством достигао је 79 милиона. Очекује се да ће се овај број повећати у наредним годинама.

Паралелно с тим, број дјеце радника порастао је са 151,6 милиона у 2016. на 160 милиона у 2020. години. Процјењује се да ће број дјеце радника порасти на 168,9 милиона до краја 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана