Oko 80 miliona djece u svijetu su "moderni robovi"

Anadolija
Foto: Anadolija

Prema stručnjacima, u razdoblju od 400 godina, između 15. i 19.vijeka, trgovci robovima oteli i porobili najmanje 13 miliona ljudi

Iako su prošle 72 godine otkada su Ujedinjene nacije ukinule ropstvo, skoro 80 miliona djece u svijetu i dalje radi u "opasnim uslovima" klasifikovanim kao "moderno ropstvo".

Ropstvo, koje se prema klasičnoj definiciji odnosi na lišavanje temeljnih sloboda pojedinca čineći ga vlasništvom nekoga drugog, kroz istoriju su široko koristile razne civilizacije.

Prema stručnjacima, u razdoblju od 400 godina, između 15. i 19.vijeka, trgovci robovima oteli i porobili najmanje 13 miliona ljudi.

Značajan broj tih ljudi poslan je u prekomorske kolonije uspostavljene od evropskih kolonijalnih sila putem transatlantske trgovine robljem gdje su bili prisiljeni raditi kao robovi generacijama.

Trgovina robovima, koju su mnoge zemlje, posebno Velika Britanija i SAD, zabranjivale s početka 19.vijeka, takođe je bila zabranjena u Osmanskom carstvu sredinom vijeka.

Danas je ropstvo zabranjeno u gotovo svakoj zemlji.

Međutim, sam termin ropstva i dalje postoji u današnjem svijetu u obliku "modernog ropstva" i nastavlja biti jedna od najvećih sramota čovječanstva.

Prema informacijama do kojih je došao novinar AA, a koji se odnosi na izvještaje izvještaje Međunarodne organizacije rada (ILO) i Fonda UN za djecu (UNICEF), u svijetu ima 160 miliona djece uzrasta od pet do 17 godina koji rade. Oko 79 miliona djece radi u opasnim uslovima koji bi se smatrali modernim ropstvom.

Broj djece zaposlene na opasnim poslovima, kojih je 2000-ih bilo oko 170,5 miliona, u 2016. godini smanjen je na 72,5 miliona.

Međutim, posljednjih godina ponovo je došlo do povećanja, a broj djece zaposlene na poslovima koji se smatraju modernim ropstvom dostigao je 79 miliona. Očekuje se da će se ovaj broj povećati u narednim godinama.

Paralelno s tim, broj djece radnika porastao je sa 151,6 miliona u 2016. na 160 miliona u 2020. godini. Procjenjuje se da će broj djece radnika porasti na 168,9 miliona do kraja 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana