"Крваве минђуше" Меган Маркл подигле буру у јавности

b92
Foto: instagram

Нова књига о британској каљевској породици ауторке Валентине Лоу доноси низ интригантних прича о члановима двора као и о отуђеном принцу Харију и његовој супрузи Меган Маркл, а међу најшокантнијим детаљима о војвоткињи од Сасекса налази се прича о "крвавим минђушама" које је она носила у више наврата.

Важан дио књиге посвећен је дешавањима прије Мегзита. А прије вјенчања са Харијем, Меган Маркл имала је састанак са Мигелом Хедом, Вилијамовим приватним секретаром, који јој је рекао да ће Палата учинити све што може да јој помогне.

Није било потребе да се сматра да је морала да преузме своју нову улогу на неки посебан начин, рекао је он. Није морала да буде обучена за то, пише "Дејли мејл".

Како је Меган већ јасно ставила до знања да не жели да настави своју глумачку каријеру, разговарали су о сродним пословима који би могла да ради – на пример као продуцентица или редитељка или пак писац – и да ли би могла да се бави хуманитарним радом.

Меган му се захвалила и рекла да жели да се концентрише на свој хуманитарни рад и да подржи Харија као члана краљевске породице.

Сугерисало се да су се савјетници борили да пронађу рјешење тек када су ствари кренуле наопако за Меган и Харија. Валентина Лоу каже да није било тако: много прије било какве кризе, виши дворјани су се трудили да помогну око планова за наредних неколико година.

Сер Дејвид Менинг, бивши амбасадор у САД који је био Вилијамов и Харијев саветник за спољне послове, заправо је састављао понуде прије него што су се Хари и Меган вјенчали – прије него што је Менинг уопште упознао америчку глумицу.

Осим краљевских дужности, сматрао је да би Меган и Хари требало би да имају времена да се баве сопственим филантропским и другим интересовањима. Харијева љубав према Африци требало је да буде део тог програма. А Меган је требало да има приватно вријеме да остане у контакту са својим коренима у САД.

Краљица је такође жељела да помогне. На њен захтјев, лорд коморник, Ерл Пил, највиша личност у домаћинству, састао се са Меган да јој објасни како палата функционише. Иако је овај Краљевски водич вјероватно био ограничене употребе, Менинг, Хед и други су давали све од себе да јој помогну.

Прича о "крвавим минђушама" Меган Маркл

Током своје турнеје, Хари и Меган провели су 48 сати на Фиџију. Прве вечери присуствовали су државној вечери коју је приредио предсједник, на којој је војвоткиња носила упечатљив пар дијамантских минђуша. Кенсингтонска палата саопштила је да су позајмљена, али су одбили да кажу од кога. Без обзира и на стандарде Палате, ово се учинило новинарима који су пратили обилазак као бескорисним.

Разлог за ову уздржаност постаће очигледан тек више од две године касније, када је откривено да су минђуше биле вјенчани поклон престолонаследника Саудијске Арабије, Мохамеда бин Салмана. У време венчања није било ништа спорно око поклона. Међутим, другог октобра 2018, новинар Џамал ​​Кашоги, водећи дисидент, намамљен је у саудијски конзулат у Истанбулу, где је убијен пре него што је његово тело уклоњено. Уочи турнеје Сасексових, убиство је било главна међународна вијест.

Већ 12. октобра, четири дана прије почетка турнеје, расле су сумње да је престолонаследник лично наредио убиство. Затим, 20. октобра, три дана прије вечере на Фиџију, Саудијска Арабија је признала да су њени званичници одговорни за његову смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана