"Krvave minđuše" Megan Markl podigle buru u javnosti

b92
Foto: instagram

Nova knjiga o britanskoj kaljevskoj porodici autorke Valentine Lou donosi niz intrigantnih priča o članovima dvora kao i o otuđenom princu Hariju i njegovoj supruzi Megan Markl, a među najšokantnijim detaljima o vojvotkinji od Saseksa nalazi se priča o "krvavim minđušama" koje je ona nosila u više navrata.

Važan dio knjige posvećen je dešavanjima prije Megzita. A prije vjenčanja sa Harijem, Megan Markl imala je sastanak sa Migelom Hedom, Vilijamovim privatnim sekretarom, koji joj je rekao da će Palata učiniti sve što može da joj pomogne.

Nije bilo potrebe da se smatra da je morala da preuzme svoju novu ulogu na neki poseban način, rekao je on. Nije morala da bude obučena za to, piše "Dejli mejl".

Kako je Megan već jasno stavila do znanja da ne želi da nastavi svoju glumačku karijeru, razgovarali su o srodnim poslovima koji bi mogla da radi – na primer kao producentica ili rediteljka ili pak pisac – i da li bi mogla da se bavi humanitarnim radom.

Megan mu se zahvalila i rekla da želi da se koncentriše na svoj humanitarni rad i da podrži Harija kao člana kraljevske porodice.

Sugerisalo se da su se savjetnici borili da pronađu rješenje tek kada su stvari krenule naopako za Megan i Harija. Valentina Lou kaže da nije bilo tako: mnogo prije bilo kakve krize, viši dvorjani su se trudili da pomognu oko planova za narednih nekoliko godina.

Ser Dejvid Mening, bivši ambasador u SAD koji je bio Vilijamov i Harijev savetnik za spoljne poslove, zapravo je sastavljao ponude prije nego što su se Hari i Megan vjenčali – prije nego što je Mening uopšte upoznao američku glumicu.

Osim kraljevskih dužnosti, smatrao je da bi Megan i Hari trebalo bi da imaju vremena da se bave sopstvenim filantropskim i drugim interesovanjima. Harijeva ljubav prema Africi trebalo je da bude deo tog programa. A Megan je trebalo da ima privatno vrijeme da ostane u kontaktu sa svojim korenima u SAD.

Kraljica je takođe željela da pomogne. Na njen zahtjev, lord komornik, Erl Pil, najviša ličnost u domaćinstvu, sastao se sa Megan da joj objasni kako palata funkcioniše. Iako je ovaj Kraljevski vodič vjerovatno bio ograničene upotrebe, Mening, Hed i drugi su davali sve od sebe da joj pomognu.

Priča o "krvavim minđušama" Megan Markl

Tokom svoje turneje, Hari i Megan proveli su 48 sati na Fidžiju. Prve večeri prisustvovali su državnoj večeri koju je priredio predsjednik, na kojoj je vojvotkinja nosila upečatljiv par dijamantskih minđuša. Kensingtonska palata saopštila je da su pozajmljena, ali su odbili da kažu od koga. Bez obzira i na standarde Palate, ovo se učinilo novinarima koji su pratili obilazak kao beskorisnim.

Razlog za ovu uzdržanost postaće očigledan tek više od dve godine kasnije, kada je otkriveno da su minđuše bile vjenčani poklon prestolonaslednika Saudijske Arabije, Mohameda bin Salmana. U vreme venčanja nije bilo ništa sporno oko poklona. Međutim, drugog oktobra 2018, novinar Džamal ​​Kašogi, vodeći disident, namamljen je u saudijski konzulat u Istanbulu, gde je ubijen pre nego što je njegovo telo uklonjeno. Uoči turneje Saseksovih, ubistvo je bilo glavna međunarodna vijest.

Već 12. oktobra, četiri dana prije početka turneje, rasle su sumnje da je prestolonaslednik lično naredio ubistvo. Zatim, 20. oktobra, tri dana prije večere na Fidžiju, Saudijska Arabija je priznala da su njeni zvaničnici odgovorni za njegovu smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana