Канада плаћа скоро три милијарде долара због злостављања домородачких народа

Танјуг
Канада плаћа скоро три милијарде долара због злостављања домородачких народа

ОТАВА - Канада плаћа 2,9 милијарди долара као компензацију за губитак језика и културе старосједелачких народа који је проузроковао њен шкоски систем, пренио је Би-Би-Си.

Тужбу за злостављање домородачких Канађана, што је за посљедицу имало губитак језика и културе, поднијело је 2012. године 325 припадника Првих нација, што је збирни назив за припаднике домородачких народа са тла данашње Канаде.

Отприлике 150.000 дјеце народа Првих нација, Метија и Инуита, одузето је од својих породица како би похађало обавезне државне интеранте од 19. вијека до седамдесетих година прошлог вијека, а многа дјеца су трпјела физичко, емотивно и сексуално злостављање, преноси британски јавни сервис.

Канадски министар за односе круне и старосједелаца Марк Милер, оцијенио је да новчана компензација ''неће избрисати или надокнадити прошлост'', али ''може да се позабави колективном штетом коју је проузроковала канадска прошлост''.

Посљедњих година, аутохтоне заједнице пронашле су доказе о стотинама необиљежених масовних гробница на територијама интерната, а стручњаци процијењују да је најмање 3.200 дјеце умрло у неком од 130 интерната.

У извјештају Комисије за истину и помирење објављеном 2015, наводи се да је канадски школски систем према дјеци аутохтоних народа спроводио ''културни геноцид'', наводи Би-Би-Си.

Похађање обавезних интерната било је дио културне политике која је за циљ имала да асимилује домородачку дјецу и уништи њихову културу и језик.

Регионални шеф Скупштине Првих нација Британске Колумбије Шејн Готфридсон рекао је да је ''увијек било борбе'' за људска права канадских старосједалаца.

''Ово је почетак нове ере за наш народ у Канади'', рекао је Готфридсон.

Новац од компензације биће усмјерен у непрофитни фонд намијењен подршци ''лијечењу, образовању, наслијеђу, језику и добробити'' старосједелачких народа у периоду од 20 година, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана