Kanada plaća skoro tri milijarde dolara zbog zlostavljanja domorodačkih naroda

Tanjug
Kanada plaća skoro tri milijarde dolara zbog zlostavljanja domorodačkih naroda

OTAVA - Kanada plaća 2,9 milijardi dolara kao kompenzaciju za gubitak jezika i kulture starosjedelačkih naroda koji je prouzrokovao njen škoski sistem, prenio je Bi-Bi-Si.

Tužbu za zlostavljanje domorodačkih Kanađana, što je za posljedicu imalo gubitak jezika i kulture, podnijelo je 2012. godine 325 pripadnika Prvih nacija, što je zbirni naziv za pripadnike domorodačkih naroda sa tla današnje Kanade.

Otprilike 150.000 djece naroda Prvih nacija, Metija i Inuita, oduzeto je od svojih porodica kako bi pohađalo obavezne državne interante od 19. vijeka do sedamdesetih godina prošlog vijeka, a mnoga djeca su trpjela fizičko, emotivno i seksualno zlostavljanje, prenosi britanski javni servis.

Kanadski ministar za odnose krune i starosjedelaca Mark Miler, ocijenio je da novčana kompenzacija ''neće izbrisati ili nadoknaditi prošlost'', ali ''može da se pozabavi kolektivnom štetom koju je prouzrokovala kanadska prošlost''.

Posljednjih godina, autohtone zajednice pronašle su dokaze o stotinama neobilježenih masovnih grobnica na teritorijama internata, a stručnjaci procijenjuju da je najmanje 3.200 djece umrlo u nekom od 130 internata.

U izvještaju Komisije za istinu i pomirenje objavljenom 2015, navodi se da je kanadski školski sistem prema djeci autohtonih naroda sprovodio ''kulturni genocid'', navodi Bi-Bi-Si.

Pohađanje obaveznih internata bilo je dio kulturne politike koja je za cilj imala da asimiluje domorodačku djecu i uništi njihovu kulturu i jezik.

Regionalni šef Skupštine Prvih nacija Britanske Kolumbije Šejn Gotfridson rekao je da je ''uvijek bilo borbe'' za ljudska prava kanadskih starosjedalaca.

''Ovo je početak nove ere za naš narod u Kanadi'', rekao je Gotfridson.

Novac od kompenzacije biće usmjeren u neprofitni fond namijenjen podršci ''liječenju, obrazovanju, naslijeđu, jeziku i dobrobiti'' starosjedelačkih naroda u periodu od 20 godina, prenosi Bi-Bi-Si.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana