Канада: Компанија за производњу канабиса повећала запосленост

Танјуг
Канада: Компанија за производњу канабиса повећала запосленост

ОТАВА - Иако већина сектора у Канади отпушта раднике током пандемије, компанија за производњу медицинског канабиса, са сједиштем у покрајини Манитоба, повећала је број запослених и отворила нових 76 радних мјеста.

 

Компанија "Делта 9" основана је 2012. гдине. Отац и син, Бил и Дзон Арбутнот, у марту 2014. године добили су дозволу за дистрибуцију медицинског канабиса, постајући четврти лиценцирани произвођач медицинског канабиса у Канади. Данас посједују и ланац радњи за продају канабиса у рекреативне сврхе.

"Делта 9" је повећао број запослених од 26. марта, истовремено подижући плату по сату радницима који су изложени ризику од ковида-19. "Сматрамо да смо веома срећни што смо послодавац који тренутно додаје радна места у периоду економске и здравствене кризе", рекао је Дзон Арбутнот, извршни директор "Делта 9".

Та компанија је у четвртак објавила своје прве тромјесечне финансије и показала раст прихода од посљедњег квартала 2019. године, скок са пет на 5,8 милиона долара прихода. Бројеви дјелују још импресивније с обзиром на пандемију.

Захваљујући могућности да наставе са радом током пандемије, јер их је покрајина сврстала у категорију неопходних услуга, постигли су знацајно повећање продаје и путем интернета. Пандемија им је ипак створила неке кадровске проблеме.

Иако нису имали ниједног зараженог у компанији, имали су неколико тестирања. Неки од радника морали су у самоизолацију послије повратка локалних и међународних путовања.

Било је изостајања и због других разлога повезаних са ковидом-19, било да је у питању болест члана породице или брига о деци код куће.

Да би изашли у сусрет запосленима, "Делта 9" дозволила је флексибилно време боловања и обезбедила својим запосленима константна примања.

Коришћење марихуане у медицинске сврхе легално је у Канади још од 2001. године У октобру 2018. Канада је постала друга земља која је легализовала поседовање и употребу канабиса у рекреатвине сврхе.

Према закону, конзумација марихуане у Канади дозвољена је само пунолетним особама, па су одређене строге казне за оне који продају канабис малолетницима.

Канађани марихуану могу да наруче и путем сајтова и да је добију поштом на кућну адресу, а на јавним местима могу код себе да поседују до 30 грама марихуане.

Куповина марихуане није дозвољена лицима млађим од 19 година, осим у Алберти где је граница 18, а Квебек је поставио ту границу на 21 годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана