Kanada: Kompanija za proizvodnju kanabisa povećala zaposlenost

Tanjug
Kanada: Kompanija za proizvodnju kanabisa povećala zaposlenost

OTAVA - Iako većina sektora u Kanadi otpušta radnike tokom pandemije, kompanija za proizvodnju medicinskog kanabisa, sa sjedištem u pokrajini Manitoba, povećala je broj zaposlenih i otvorila novih 76 radnih mjesta.

 

Kompanija "Delta 9" osnovana je 2012. gdine. Otac i sin, Bil i Dzon Arbutnot, u martu 2014. godine dobili su dozvolu za distribuciju medicinskog kanabisa, postajući četvrti licencirani proizvođač medicinskog kanabisa u Kanadi. Danas posjeduju i lanac radnji za prodaju kanabisa u rekreativne svrhe.

"Delta 9" je povećao broj zaposlenih od 26. marta, istovremeno podižući platu po satu radnicima koji su izloženi riziku od kovida-19. "Smatramo da smo veoma srećni što smo poslodavac koji trenutno dodaje radna mesta u periodu ekonomske i zdravstvene krize", rekao je Dzon Arbutnot, izvršni direktor "Delta 9".

Ta kompanija je u četvrtak objavila svoje prve tromjesečne finansije i pokazala rast prihoda od posljednjeg kvartala 2019. godine, skok sa pet na 5,8 miliona dolara prihoda. Brojevi djeluju još impresivnije s obzirom na pandemiju.

Zahvaljujući mogućnosti da nastave sa radom tokom pandemije, jer ih je pokrajina svrstala u kategoriju neophodnih usluga, postigli su znacajno povećanje prodaje i putem interneta. Pandemija im je ipak stvorila neke kadrovske probleme.

Iako nisu imali nijednog zaraženog u kompaniji, imali su nekoliko testiranja. Neki od radnika morali su u samoizolaciju poslije povratka lokalnih i međunarodnih putovanja.

Bilo je izostajanja i zbog drugih razloga povezanih sa kovidom-19, bilo da je u pitanju bolest člana porodice ili briga o deci kod kuće.

Da bi izašli u susret zaposlenima, "Delta 9" dozvolila je fleksibilno vreme bolovanja i obezbedila svojim zaposlenima konstantna primanja.

Korišćenje marihuane u medicinske svrhe legalno je u Kanadi još od 2001. godine U oktobru 2018. Kanada je postala druga zemlja koja je legalizovala posedovanje i upotrebu kanabisa u rekreatvine svrhe.

Prema zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi dozvoljena je samo punoletnim osobama, pa su određene stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloletnicima.

Kanađani marihuanu mogu da naruče i putem sajtova i da je dobiju poštom na kućnu adresu, a na javnim mestima mogu kod sebe da poseduju do 30 grama marihuane.

Kupovina marihuane nije dozvoljena licima mlađim od 19 godina, osim u Alberti gde je granica 18, a Kvebek je postavio tu granicu na 21 godinu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana