Бивши нацистички заробљеник оставио селу 400.000 фунти

Срна
Бивши нацистички заробљеник оставио селу 400.000 фунти

Лондон - Некадашњи нацистички ратни заробљеник Хајнрих Штајнмајер оставио је своју животну уштеђевину од 400.000 фунти становницима села Комри у Шкотској.

Осим новца, Штајнмајер је оставио и своју кућу малом британском селу гдје је наишао "на љубазност и дарежљивост" током боравка у тамошњем логору за ратне заробљенике.


Штајнмајер је умро 2014. године у 90. години.

Бивши заробљеник оставио је новац старијим лицима у селу из захвалности јер су га војници и стражари у логору третирали хумано. Он је у овом селу дочекао крај рата, пише "Дејли мејл".

Након његове смрти 2014. године, новац који је донирао Штајнмајер, који је служио у борбеној дивизији Вафен-СС, коначно је стигао у село.

Развојно удружење комри, које је купило логор Калтибраган за 350.000 фунти 2007. године, сада је добило донацију од 457.180 фунти.

Штајнмајер је пребачен у логор за нацисте након заробљавања у Нормандији у августу 1944. године. Његовој СС Панцир дивизији савезници су нанијели велике губитке.

Штајнмајер је рекао да су га тако добро третирали сви у Шкотској да је одлучио да остане седам година послије рата. Одлуку је донио дјелимично и зато што је сазнао да је његово родно мјесто припало Пољској.

Штајнмајер је 2009. године рекао да је одувијек желио да се одужи за дарежљивост која му је указана. "Они су заслужили да им дам све што имам. Логор Калтибраган био је празник у поређењу са борбама. Цијело мјесто било је прелијепо", рекао је он тада.

Он је рекао да се тада замислио и питао зашто је уопште ратовао. "Они су били оштри, али увијек праведни. Ја то нисам очекивао, јер ја нисам био само непријатељ, већ и нациста", рекао је Штајнмајер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана