Библиотеке на мети европских банди: Служе се једноставном, али префињеном методом крађе књига

Г.С.
Foto: Euronews

Европол је прије неколико дана провео акцију која је резултовала хапшењем четворице Грузијаца осумњичених за крађу античких и ријетких књига из библиотека широм Европе.

Сматра се да је криминална група укупно одговорна за крађу најмање 170 књига, узрокујући финансијску штету у износу од око 2.5 милиона евра и немјерљиву имовинску штету друштву.

Неки од ових украдених хисторијских артефаката продати су путем аукцијских кућа у Санкт Петербургу и Москви, што их је практично учинило неповратним. Уочи дана акције, три осумњичена су ухапшена у Естонији, Француској и Литванији, док су још два осумњичена под судским надзором у Француској.

Преко 100 службеника за провођење закона било је распоређено на дан акције у Грузији и Латвији, претражујући укупно 27 локација. Поред хапшења четворице осумњичених, полицајци су на лицу мјеста обезбиједили преко 150 књига како би се утврдило њихово поријекло, преноси Кликс.

Једна од књига које су криминалци украли у Француској већ је могла бити враћена.

Током 2022. и 2023. године, криминална група је успјела да украде ријетке књиге из националних и хисторијских библиотека у Чешкој, Естонији, Финској, Француској, Њемачкој, Латвији, Литванији, Пољској и Швицарској. Лопови би циљали на ријетке књиге углавном руских писаца, као што су прва издања аутора попут Александра Пушкина или Николаја Гогоља.

Приликом посјете библиотекама, лопови би тражили да лично провјере старинске књиге, интересујући се за специфичности.

Том приликом би помно мјерили књиге и фотографисали прије него што би их вратили. Неколико дана, седмица или мјесеци касније, починиоци би се враћали и тражили приступ истим књигама, овај пут враћајући кривотворене верзије. Стручњаци су утврдили да су копије биле изузетног квалитета.

У другим случајевима, починиоци су се ослањали на грубљи приступ и једноставно проваљивали у библиотеке. Припремајући се за крађу, обично би посјећивали библиотеке и истраживали књиге које су касније украли.

Међународна истрага заживјела је након што је Француска послала поруку СИЕНА Европолу, што је натјерало друге партнере да потврде да су идентифицирали сличне моди операнди на својим територијама. Уз извјештаје о крађи ријетких и историјских књига широм Европе, Европол је олакшао размјену информација између погођених земаља и помогао у идентификацији главних осумњичених, од којих су тројица брзо ухапшена.

Европолова анализа о овом случају помогла је да се створе везе, идентификују трагови, па чак и открије крађа која још није откривена. Развијајући ову истрагу од самог почетка, стручњаци Еуропола су се обратили органима за провођење закона у погођеним земљама како би регистровали украдене антиквитете у релевантним базама података. Уочи дана акције одржана су два оперативна састанка у сједишту Еуропола у Хагу, Холандија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана