''Бум'' британских милијардера се завршава

Tanjug
Foto: iStock

ЛОНДОН - Британски Сандеј тајмс данас је објавио листу најбогатијих људи у земљи, уз оцјену да се број милијардера у Великој Британији смањује и да се британски ''бум милијардера приводи крају''.

Листа открива да се број милијардера ове године рекордно смањио, са 177 у 2022. години на 165 ултрабогатих ове године.
    
Комбиновано богатство 350 најбогатијих појединаца на листи износи више од 795 милијарди фунти, али Сандеј тајмс наводи да ће вријеме показати какав ће утицај имати пад броја британских милијардера.
    
''Морац́емо да сачекамо да видимо да ли смо сада достигли врхунац милијардера и шта то значи за нашу економију'', рекао је Роберт Ватс који је саставио листу.
    
На врху листе су британско-индијски бизнисмен Гопи Хиндуџа и његова породица, чије је богатство од 37,2 милијарде фунти највећe богатство у историји рангирања Сандеј тајмса.
    
Друга позната имена на листи су забиљежила пад свог богатства, при чему је укупна нето вриједност оснивача Вирџин групе Ричарда Брансона пала за 2,4 милијарде фунти.
    
Џим Ратклиф, који је ове године купио удио у Манчестер јунајтеду, пао је за две позиције, а његово богатство је мање за 6,1 милијарду фунти.
    
Листи милијардера се придружује Пол Макартни, који је постао први британски музичар који је постигао тај статус након што је повећао своје богатство за 50 милиона фунти.
    
Највећи раст забиљежила је породица Барнабија и Мерлина Свајра, власника компаније Свајр, а вриједност ове 200 године старе компаније износи 8,8 милијарди фунти.
    
На листи се нашао Јуан Блер, најстарији син бившег британског премијера Тонија Блера.
    
Велика Британија наставља да се суочава са кризом трошкова живота, а нови бројеви ове недеље откривају да је рекордних 3,1 милион пакета хране подијељено у року од годину дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана