''Bum'' britanskih milijardera se završava

Tanjug
Foto: iStock

LONDON - Britanski Sandej tajms danas je objavio listu najbogatijih ljudi u zemlji, uz ocjenu da se broj milijardera u Velikoj Britaniji smanjuje i da se britanski ''bum milijardera privodi kraju''.

Lista otkriva da se broj milijardera ove godine rekordno smanjio, sa 177 u 2022. godini na 165 ultrabogatih ove godine.
    
Kombinovano bogatstvo 350 najbogatijih pojedinaca na listi iznosi više od 795 milijardi funti, ali Sandej tajms navodi da će vrijeme pokazati kakav će uticaj imati pad broja britanskih milijardera.
    
''Moraćemo da sačekamo da vidimo da li smo sada dostigli vrhunac milijardera i šta to znači za našu ekonomiju'', rekao je Robert Vats koji je sastavio listu.
    
Na vrhu liste su britansko-indijski biznismen Gopi Hindudža i njegova porodica, čije je bogatstvo od 37,2 milijarde funti najveće bogatstvo u istoriji rangiranja Sandej tajmsa.
    
Druga poznata imena na listi su zabilježila pad svog bogatstva, pri čemu je ukupna neto vrijednost osnivača Virdžin grupe Ričarda Bransona pala za 2,4 milijarde funti.
    
Džim Ratklif, koji je ove godine kupio udio u Mančester junajtedu, pao je za dve pozicije, a njegovo bogatstvo je manje za 6,1 milijardu funti.
    
Listi milijardera se pridružuje Pol Makartni, koji je postao prvi britanski muzičar koji je postigao taj status nakon što je povećao svoje bogatstvo za 50 miliona funti.
    
Najveći rast zabilježila je porodica Barnabija i Merlina Svajra, vlasnika kompanije Svajr, a vrijednost ove 200 godine stare kompanije iznosi 8,8 milijardi funti.
    
Na listi se našao Juan Bler, najstariji sin bivšeg britanskog premijera Tonija Blera.
    
Velika Britanija nastavlja da se suočava sa krizom troškova života, a novi brojevi ove nedelje otkrivaju da je rekordnih 3,1 milion paketa hrane podijeljeno u roku od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana