Археолози открили локалитет који указује на заборављени догађај у Пунским ратовима

Тањуг
Археолози открили локалитет који указује на заборављени догађај у Пунским ратовима

БАРСЕЛОНА - Археолози који су ископавали зграду на локалитету Тосал де Балтарга на Пиринејима из гвозденог доба открили су записе о разорном догађају који је спалио насеље до темеља, а који указују на потенцијално заборављени догађај у Пунским ратовима између Картагине и Рима.

''Уништење је датирано око краја трец́ег века пре нове ере, тренутка када су Пиринеји били укључени у Други пунски рат и пролазак Ханибалових трупа“, рекла је Ориол Олести Вила са Аутономног универзитета у Барселони, главна ауторка чланака објављеног у ''Фронтиерс ин Енвиронментал Арцхаеологy''.

Ханибал је командовао снагама Картагине против Римске републике у Другом пунском рату (218-201. п.н.е.).

Ово је био други од три рата вођена између Рима и Картагине за контролу над западним Медитераном, подсећа магазин Космос.

"Вјероватно је да је насилно уништавање локације повезано са овим ратом. Ватра указује на антропско уништење, намјерно и веома ефикасно - уништена је не само зграда Г, вец́ и сви објекти на локалитету. У згради Д пронашли смо спаљеног пса", каже Олести Вила.

Тосал де Балтарга је археолошко налазиште које се налази у источним Пиринејима, планинском ланцу који се простире на граници Француске и Шпаније, а у гвозденом добу припадало је заједници Ћеретани.

Археолози наводе да Тоса де Балтрага није имала одбрамбене зидове, али да је због погледа на ријеку и кључне путеве била од важног стратешког значаја.

''Знамо да је Ханибал прошао Пиринеје борец́и се против локалних племена, вјероватно Ћеретана. Није сачувано много археолошких остатака ове експедиције. Тосал де Балтарга је вјероватно један од најбољих примера'', додала је Олести Вила.

Она је напоменула да присуство скривене златне минђуше и сакривање великог броја животиња у мале штале указује да је локално становништво очекивало непријатељски напад.

Није познато шта се догодило са људима који су тамо живјели, али Римљани су након краја рата окупирали Тосал де Балтаргу и тамо поставили гарнизон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана