Најмрачнија тајна Евровизије: Ова побједница је рођена као дио нацистичког пројекта

ГС
Foto: Агенције

Многи не знају једну од најмрачнијих тајни Евровизије. Уз финале овогодишње Евровизије, ред је и да се подсјетимо једне од највећих и најмрачнијих тајни овог такмичења која је откривена управо након побједе Шведске.

Те давне 1974. године, пјесма "Waterloo" постала је глобални хит, и уједно нумера која је лансирала каријеру до тада не толико познатог бенда Абба. Постали су атракција готово преко ноћи, а њихова звијезда није изблиједила ни након свих ових година. Међутим, цијена славе је била велика, те се мало потом сазнало и за мрачну тајну пјевачице Ани-Фрид Лингстад.

Подсјећамо, говоримо о времену када интернет није постојао, и када је било далеко лакше сакрити оно што не желите да се сазна. Међутим, у овом случају, ова опција није постојала.

Ко је заправо Ани-Фрид?
Једна од побједница Евровизије рођена је као дио тајног нацистичког пројекта "Лебенсборн". Наиме, нацисти с Хајнрихом Химлером на челу, сањали су о аријевској раси која ће завладати свијетом, а у ту сврху је и осмишљен овај пројекат.

Ријеч је о програму који се најлакше могао описати као "фабрика" за "штанцовање" најбољих примјерака "одабране врсте", са циљем да се добију супериорније јединке.

Посебно су била на цијени дјеца плавих очију и плаве косе, без трагова јеврејске крви, због чега се нацисти нису устручавали и да им, уколико је потребно, фарбају косу од најранијих дана.

Официрима су подвођене дјевојке које се уклапају у жељени опис, а потом су одвођене у Лебенсборн центре широм Европе, у које су долазиле и оне које су већ биле трудне, како би се породиле без стигме, с обзиром да нису биле удате.

Када је ријеч о Ани, њена мајка Сини Лингстад имала је само 19 година када је затруднила са Алфредом Хасом, припадником њемачких окупационих трупа које су држале под контролом стратегијски важну луку Нарвик са околином. Међутим, ускоро је морао да оде на други фронт, и од тог тренутка му се губи сваки траг.

Сини рађа ћерку у једном од Лебенсборн центара, не откривајући ко је отац, све вријеме се надајући да је њен Алфред жив, чак и када је угашен посљедњи фронт, а о њему није било гласа.

Као да је предосјећала да је војник Хасе остао жив, почела је да трага за њим путем разних канала, па чак и преко Међународног црвеног крста. Ипак сви ови покушаји остали су без успјеха.

У међувремену, Сини и њена мајка биле су жигосане као издајнице и изопштене у њиховом селу у сјеверној Норвешкој, а сама Ани била је изложена стравичним притисцима. Између осталог, један рибар је Сини ножем у кожу угравирао кукасти крст који је касније тешком муком скинула. Због свега су биле присиљене да емигрирају у Шведску гдје је Сини ускоро умрла од застоја рада бубрега, али и туге, а она одрасла скривајући тешке трауме.

Бригу о годину и по дана малој Ани-Фрид преузима бака, о чему је касније пјевачица и сама причала.

"Бака се доста намучила радећи око мог и њеног издржавања. Кад смо се настанили у мјесту Торсхела, у близини града Ескилстуне, за баку су услиједиле године напорног рада. Дуго је радила као чистачица и праља а остатак живота је провела као продавачица", започела је причу о свом дјетињству Ани једном приликом.

"Што су године више пролазиле, то се код мене будила све већа жеља да нешто више сазнам о мојим родитељима. Бака ми је о мами много причала. Говорила је да је била лијепа и музикална. Да јој је оставила у аманет да се о мени брине све док не будем стала на своје ноге.

О мом оцу, сем да је био њемачки војник и да је при крају рата погинуо негдје код Данске, тврдила је да не зна ништа", додала је.

Године и деценије су пролазиле, али са њима се није угасила нада у срцу Ани-Фрид да ће ипак једног дана - ако не срести, а оно сазнати нешто више о судбини свог непознатог оца. Игром случаја, крајем септембра, та њена велика притајена жеља постала је стварност.

Оца упознала захваљујући магазину "Браво"
Све се догодило када је управо братаница Алфреда Хаса купила магазин "Браво" и прочитала интервју групе Абба. Поред фотографија њених чланова детаљно су били описани и њихови животни путеви.

Видјевши име "Алфред Хас", и иако су ово име и презиме у Њемачкој били распрострањени, братаница је била заинтeресована  оним што је прочитала и отрчала право свом стрицу који је у том тренутку био у посластичарници коју је држао преко двије деценије.

Показала му је фотографију, и питала га да ли му се допада дјевојка на њој, на шта јој је одговорио да је "веома лијепа и допадљива". На то му је братаница усхићено рекла да је то његова ћерка.

Алфред се насмијао, али је поново узео "Браво", погледао фотографију и више за себе додао: "Баш би то била велика срећа кад би имао овако лијепу и славну кћерку."

Братаница је била упорна, а он је онда почео да врти у глави прошле тренутке. Све информације су се укапале, а њему је у тренутку било само на памети како да супрузи објасни давну авантуру.

Ипак, све јој је признао, а она је касније новинарима признала да му је "све опростила". "Мом Алфреду опраштам све. Била су то ратна времена када човјек није знао да ли ће жив дочекати сљедећи дан", рекла је.

Ани упознаје оца
Вијест о томе да је отац главне звијезде популарне групе Абба пронађен послије пуне 32 године муњевито је стигла и до Шведске. Средином септембра, у касне вечерње сате, у стану Алфреда Хаса зазвонио је телефон, а са друге стране чуо се њежан женски глас који је на слабом њемачком упитао да ли може да разговара са њим.

Хас је узбуђено одговорио: "Ани-Фрид, ћерко моја, па то сам ја, твој отац". Настао је тајац, као да је за обје стране било потребно да процесуирају оно што се управо догодило.

Послије неколико минута ћутања и зебње, разговор је потекао као бујица. Дирнута, Ани-Фрид мијешала је њемачке, енглеске и шведске речи. Договорили су се да отац дође и посјети је, а у Шведској је остао до краја октобра. Дане су проводили у дугим разговорима и шетњама.

Након тога, Алфред се вратио у Њемачку, а његова посластичарница постала је веома популарна, а Ани је наставила са снимањем албума који им је донио свјетску славу, а остало је историја.

Афера са Здравком Чолићем
Иначе, иако је Ани најпознатија по односу са колегом из групе, у једном тренутку је имала аферу и са, у том тренутку, најпожељнијим Србином - Чолом.

Живот Здравка Чолића био је испреплетен причама о љубавним авантурама, те су га често повезивали с познатим дамама које су падале на његов шарм. Ипак, од тренутка када се 2001. године вјенчао са Александром, пронашао је истинску срећу у брачној заједници, а са вољеном супругом добио је и двије ћерке Уну и Лару.

Здравко Чолић о афери са Ани
Но, иако је Чолић пронашао свој мир, остављајући иза себе старе романсе као дио прошлости, управо је краткотрајна веза са Ани у једном тренутку пунила медијске ступце.

"Упознавање је пало за клавиром, осмјеси и простачка босанска питања – Ш‘а има, стара", присјетио се Чола једном прилико како је упознао Фриду.

Како је неколико деценија након краткотрајне романсе признао, осјећао се "употријебљеним попут инстант-супе".

"Фриду из групе АББА сам упознао на Пјесми Евровизије, гдје бих друго. Послије је услиједио позив на викенд. Дјеловало је обећавајуће, али сам се ја након цијеле те тродневне идиле осјетио употребљеним попут инстант-супе. Скуваш за пет минута, поједеш вруће и то је то. А све је било ту: и брвнара и камин и свијеће и цвијеће, коцкасте завјесице и стољњаци, печена риба у фолији са бадемима и етерична уља… Али, она права, јединствена, лудачка страст, која се деси између мушкарца и жене, изостала је. Није било спонтаности, па је све изгледало као кад закажеш вјежбање удвоје у теретани."

Ипак, Чола је касније у једном интервју открио да није било баш тако. "Ма, то су мушке финте! Не може жена искористити мушкарца, увијек он искористи њу", преноси Мондо.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана