Бебама грешком дата "фајзерова" вакцина

Срна
Foto: Илустрација

САО ПАОЛО - Двије бразилске бебе завршиле су у болници након што је медицинска сестра помијешала бочице и грешком им убризгала "Фајзерову" вакцину против вируса корона умјесто оне која је предвиђена за дјецу.

О шокантној грешци први су извијестили медији, а јуче су је званично потврдиле локалне власти у општини Сорокаба у бразилској држави Сао Паоло. Двомјесечна дјевојчица и четворомјесечни дјечак стигли су у медицинску установу у том подручју прошле сриједе да би добили петовалентне вакцине које штити дјецу од дифтерије, великог кашља, тетануса, хепатитиса Б, као и хемофилије. Међутим, убрзо по повратку кући бебе су добиле високу температуру, повраћале су и одбијале да пију млијеко.

Лијекови, које су им дали родитељи, нису успјели да побољшају њихово стање. Породице је потом контактирао провинцијски здравствени секретар који их је обавијестио да је направљена грешка и да је дјеци убризгана вакцина против ковида 19. "Живот ми се окренуо наглавачке", рекла је мајка девојчице за "Си-Ен-Ен Бразил" о тренутку када је сазнала вијест.

Бебе су смјештене у локалну болницу. Сада се, наводно, осјећају боље, али неко вријеме неће моћи да се врате кући. Локалне власти су контактирале "Фајзер" и речено им је да би дјецу требало пратити наредних 10 до 15 дана. Дјевојчица и дјечак се сада тестирају сваких 48 сати, узимају им се узорци крви и раде ултразвук и ЕКГ.

До сада нису пронађене компликације које би могла да изазове вакцина против ковида 19. Њих двоје ће, такође, добити своје петовалентне вакцине док су у болници. Здравствено особље је открило да су бебе добиле погрешну имунизацију дан након вакцинације док су провјеравали залихе вакцина. Одговорна медицинска сестра је рекла да је замијенила бочице јер су изгледале превише слично.

Она је суспендована до истраге. "Знам да сви праве грешке, али таква грешка је неприхватљива", инсистирала је мајка дјевојчице. Она је рекла да не жели да казни медицинску сестру, пренијела је "Раша тудеј". "Али желим да овај инцидент послужи као упозорење другим медицинарима и другим мамама: реците им да још једном провјере шта дају вашој деци", рекла је она.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана