Bebama greškom data "fajzerova" vakcina

Srna
Foto: Ilustracija

SAO PAOLO - Dvije brazilske bebe završile su u bolnici nakon što je medicinska sestra pomiješala bočice i greškom im ubrizgala "Fajzerovu" vakcinu protiv virusa korona umjesto one koja je predviđena za djecu.

O šokantnoj grešci prvi su izvijestili mediji, a juče su je zvanično potvrdile lokalne vlasti u opštini Sorokaba u brazilskoj državi Sao Paolo. Dvomjesečna djevojčica i četvoromjesečni dječak stigli su u medicinsku ustanovu u tom području prošle srijede da bi dobili petovalentne vakcine koje štiti djecu od difterije, velikog kašlja, tetanusa, hepatitisa B, kao i hemofilije. Međutim, ubrzo po povratku kući bebe su dobile visoku temperaturu, povraćale su i odbijale da piju mlijeko.

Lijekovi, koje su im dali roditelji, nisu uspjeli da poboljšaju njihovo stanje. Porodice je potom kontaktirao provincijski zdravstveni sekretar koji ih je obavijestio da je napravljena greška i da je djeci ubrizgana vakcina protiv kovida 19. "Život mi se okrenuo naglavačke", rekla je majka devojčice za "Si-En-En Brazil" o trenutku kada je saznala vijest.

Bebe su smještene u lokalnu bolnicu. Sada se, navodno, osjećaju bolje, ali neko vrijeme neće moći da se vrate kući. Lokalne vlasti su kontaktirale "Fajzer" i rečeno im je da bi djecu trebalo pratiti narednih 10 do 15 dana. Djevojčica i dječak se sada testiraju svakih 48 sati, uzimaju im se uzorci krvi i rade ultrazvuk i EKG.

Do sada nisu pronađene komplikacije koje bi mogla da izazove vakcina protiv kovida 19. Njih dvoje će, takođe, dobiti svoje petovalentne vakcine dok su u bolnici. Zdravstveno osoblje je otkrilo da su bebe dobile pogrešnu imunizaciju dan nakon vakcinacije dok su provjeravali zalihe vakcina. Odgovorna medicinska sestra je rekla da je zamijenila bočice jer su izgledale previše slično.

Ona je suspendovana do istrage. "Znam da svi prave greške, ali takva greška je neprihvatljiva", insistirala je majka djevojčice. Ona je rekla da ne želi da kazni medicinsku sestru, prenijela je "Raša tudej". "Ali želim da ovaj incident posluži kao upozorenje drugim medicinarima i drugim mamama: recite im da još jednom provjere šta daju vašoj deci", rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana