Апелациони суд: Кримска умјетничка дјела да се врате Украјини

Танјуг
Foto: Илустрација

АМСТЕРДАМ - Холандски апелациони суд пресудио је данас у случају кримских умјетничких дјела велике вриједности да се врате Украјини.

У питању су дела која су била изложена у Холандији када је Русија припојила полуострво Крим 2014. године. Међу артефактима су скитски свечани шљем од чистог злата из 4. вијека прије нове ере и златни украс за врат из 2. вијека нове ере, а сваки од њих тежи више од килограма.

 Ријеч је о умјетничким предметима који су били изложени у музеју Алард Пирсон у Амстердаму 2014. године у вријеме када је Русија припојила Крим.

Четири музеја са Крима су тражила да колекција буде враћена, али Украјина је тврдила да је то њено државно власништво. Суд је 2016. донео одлуку руководећи се правилом Унескоа да умјетничка дјела треба да буду враћена сувереним државама, пошто Крим није суверена држава, па је на Украјини да одлучи гдје ће дјела да буду враћена, а Русија се на ту пресуду жалила.

Апелациони суд је дјелимично преиначио одлуку нижег суда 2019. године, утврдивши да је погрешно пресудио да само владе могу да проглашавају објекте културном баштином.

Универзитет у Амстердаму, власник музеја Алард Пирсон, саопштио је да ће музеј наставити да чува предмете док се не ријеше поступци по свим жалбама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана