Apelacioni sud: Krimska umjetnička djela da se vrate Ukrajini

Tanjug
Foto: Ilustracija

AMSTERDAM - Holandski apelacioni sud presudio je danas u slučaju krimskih umjetničkih djela velike vrijednosti da se vrate Ukrajini.

U pitanju su dela koja su bila izložena u Holandiji kada je Rusija pripojila poluostrvo Krim 2014. godine. Među artefaktima su skitski svečani šljem od čistog zlata iz 4. vijeka prije nove ere i zlatni ukras za vrat iz 2. vijeka nove ere, a svaki od njih teži više od kilograma.

 Riječ je o umjetničkim predmetima koji su bili izloženi u muzeju Alard Pirson u Amsterdamu 2014. godine u vrijeme kada je Rusija pripojila Krim.

Četiri muzeja sa Krima su tražila da kolekcija bude vraćena, ali Ukrajina je tvrdila da je to njeno državno vlasništvo. Sud je 2016. doneo odluku rukovodeći se pravilom Uneskoa da umjetnička djela treba da budu vraćena suverenim državama, pošto Krim nije suverena država, pa je na Ukrajini da odluči gdje će djela da budu vraćena, a Rusija se na tu presudu žalila.

Apelacioni sud je djelimično preinačio odluku nižeg suda 2019. godine, utvrdivši da je pogrešno presudio da samo vlade mogu da proglašavaju objekte kulturnom baštinom.

Univerzitet u Amsterdamu, vlasnik muzeja Alard Pirson, saopštio je da će muzej nastaviti da čuva predmete dok se ne riješe postupci po svim žalbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana